نقد و بررسى:

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
دائرة المعارف فقه مقارن جلد 1
الف) دلیل نقلىب) دلیلى عقلى

«ابن حزم» در استدلال خود راه خطا و مغالطه را پیموده و در معناى آیه ذکر شده و آیات مشابه دیگر گرفتار تحریف معنوى گشته و سؤال از اسرار و علل احکام شرعى را که براى فهمیدن و فرا گرفتن و بر مبناى طلب فهم صورت مى گیرد، با سؤالى که درباره فعلى از افعال خداوند یا قولى از اقوال او یا حکمى از احکام او به عنوان اعتراض، انکار، تمسخر و استهزا صورت مى گیرد (نظیر سؤالى که در آیه 31 سوره مدّثر وارد شده: (مَاذَآ أَرَادَ اللهُ بِهَـذَا مَثَلاً)) اشتباه کرده است.

در حالى که میان این دو فرق واضح وجود دارد، چرا که اگر سؤال از روى ایمان کامل به خداوند و صفات کمال و عدل و مخصوصاً حکمت او صادر گردد و انگیزه سؤال آگاهى یافتن و یاد گرفتن و بصیرت بیشتر به حکمت خداوند در جهان تکوین و تشریع و تدبیر او باشد، سؤال مشروعى است و اشکالى ندارد. و چنین سؤالى از سوى نیکان و صالحان و برگزیدگان خداوند نیز صادر شده است و در قرآن نمونه هاى فراوانى از این قسم دیده مى شود.

قرآن درباره سؤال ابراهیم خلیل از خداوند مى فرماید:

«(رَبِّ اَرِنى کَیْفَ تُحیى الْمَوتَى); پروردگارا! به من نشان بده چگونه مردگان را زنده مى کنى».(1)

و سؤال خود را به تحصیل اطمینان بیشتر تعلیل مى کند و «لیطمئنّ قلبی» مى گوید.

درباره حضرت زکریا مى خوانیم:

«(قال رَبِّ اَنّى یَکُونُ لى غُلامٌ وَ قَدْ بَلَغَنِى الکِبَرُ وَ امْرَأَتى عاقِرٌ); (عرض کرد:) پروردگارا! چگونه ممکن است فرزندى براى من باشد در حالى که پیرى به سراغ من آمده و همسرم نازاست؟».(2)

درباره حضرت مریم مى خوانیم:

«(قالَتْ رَبِّ اَنَّى یَکُونُ لى وَلَدٌ وَ لَمْ یَمْسَسْنى بَشَرٌ); (گفت:) پروردگارا! چگونه ممکن است فرزندى براى من باشد در حالى که انسانى با من تماس نگرفته است؟».(3) بدیهى است این سؤالات جنبه اعتراض بر کار خدا ندارد; بلکه براى فهم حکمت افعال اوست.

بنابراین آنچه مذموم و غیر مشروع است، سؤالى است که به عنوان اعتراض و انکار و یا استهزا باشد و آیه: (لا یُسْئَلُ عَمّا یَفْعَلْ) ناظر به این قسم است.(4)

* * *


1. بقره، آیه 260.
2. آل عمران، آیه 40.
3. آل عمران، آیه 47.
4. اقتباس از کتاب «اهداف دین از دیدگاه شاطبى».

 

الف) دلیل نقلىب) دلیلى عقلى
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma