3. تأثیر زمان و مکان در مصالح و مفاسد احکام

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
دائرة المعارف فقه مقارن جلد 1
ج) ترجیح بعضى از احکام بر بعضى دیگر (قاعده اهمّ و مهم)4. تأثیر زمان و مکان در فهم متون (تفسیر عصرى)

مى دانیم احکام بنابر اعتقاد محقّقان از امامیّه و اهل سنّت، تابع مصالح و مفاسد است. شراب از آن رو تحریم شده که رجس و عمل شیطانى و موجب عداوت و کینه در میان مردم و بازداشتن از نماز و ذکر الله مى شود، چون عقل را زایل مى کند و زوال عقل این پیامدها را به دنبال دارد و همچنین است مسأله قمار با آلات مخصوص.

حال اگر در بعضى از موارد موضوع حکم وجود داشته باشد اما مصلحت و مفسده به موجب زمان یا مکان تغییر یابد، طبیعى است که حکم نیز دگرگون مى شود، زیرا آن موضوع با وصف آن مصالح و مفاسد محلّ حکم بود و اگر این وصف از بین برود دیگر محلّ آن حکم نخواهد بود. مثلا در زمانهاى گذشته همه فقها حکم به تحریم خرید و فروش خون انسان و حیوانات مى کردند، زیرا هیچ مصلحتى در آن نبود، بلکه منبع انواع مفاسد معنوى و مادى محسوب مى شد; ولى امروز با گذشت زمان، خون انسان عامل نجات بسیارى از مردم (مجروحان و نیازمندان به عمل جراحى) از چنگال مرگ مى شود، بنابراین خون، همان خون است; ولى مفسده، تبدیل به مصلحت مهمّى شده است. بدیهى است در این صورت خرید و فروش خون نمى تواند حرام باشد; یعنى ملاک حکم تغییر یافته است.

همچنین هرگاه در زمان یا مکان خاصّى شطرنج به عنوان آلت قمار محسوب نشود و عامّه مردم آن را ورزش فکرى بدانند، به یقین در چنین فرضى مفاسد قمار بر آن مترتب نیست و به تعبیر دیگر: عنوان کلّى قمار که داراى مفاسدى است از آن برداشته شده است، بنابراین دلیلى ندارد که حرام باشد.

به این ترتیب، ملاحظه مى کنیم که زمان و مکان مى تواند عاملى براى تغییر مصالح و مفاسد موضوعات باشد و در سایه آن حکم دگرگون شود.

 

ج) ترجیح بعضى از احکام بر بعضى دیگر (قاعده اهمّ و مهم)4. تأثیر زمان و مکان در فهم متون (تفسیر عصرى)
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma