نقش رهبرى در اسلام

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
برگزیده تفسیر نمونه جلد 2
چرا انسان برترین مخلوق خداست؟ خدایا! مرا به خود وا مگذار

در حدیث معروفى که از امام باقر(علیه السلام) نقل شده هنگامى که سخن از ارکان اصلى اسلام به میان مى آورد «ولایت» (رهبرى) را پنجمین و مهمترین رکن معرفى مى نمود در حالى که نماز که معرف پیوند خلق با خالق است و روزه که رمز مبارزه با شهوات است و زکات که پیوند خلق
با خلق است و حج که جنبه هاى اجتماعى اسلام را بیان مى کند چهار رکن اصلى دیگر.

سپس امام(علیه السلام) اضافه مى کند: «هیچ چیز به اندازه ولایت و رهبرى اهمیت ندارد». ـ چرا که اجراى اصول دیگر در سایه آن خواهد بود.

و نیز به همین دلیل در حدیث معروفى از پیامبر(صلى الله علیه وآله) نقل شده: «کسى که بدون امام و رهبر از دنیا برود مرگ او مرگ جاهلیت است».

تاریخ نیز بسیار به خاطر دارد که گاهى یک ملت در پرتو رهبرى یک رهبر بزرگ و شایسته در صف اول در جهان قرار گرفته، و گاه همان ملت با همان نیروهاى انسانى و منابع دیگر به خاطر رهبرى ضعیف و نالایق آن چنان سقوط کرده که شاید کسى باور نکند این همان ملت پیشرو است.

(آیه 73) با توجه به بحثى که در آیات گذشته پیرامون شرک و مشرکان بود در اینجا به پیامبر اکرم(صلى الله علیه وآله) هشدار مى دهد که از وسوسه هاى این گروه برحذر باشد، مبادا کمترین ضعفى در مبارزه با شرک و بت پرستى به خود راه بدهد، که باید با قاطعیت هر چه تمامتر دنبال گردد.

نخست مى گوید: «نزدیک بود آنها تو را (با وسوسه هاى خود) از آنچه بر تو وحى کردیم بفریبند، تا غیر آن را به ما نسبت دهى; و در آن صورت، تو را به دوستى خود برمى گزیند» (وَاِنْ کادُوا لَیَفْتِنُونَکَ عَنِ الَّذى اَوْحَیْنا اِلَیْکَ لِتَفْتَرِىَ عَلَیْنا غَیْرَهُ وَاِذًا لاَتَّخَذُوکَ خَلیلاً).

(آیه 74) «و اگر ما تو را ثابت قدم نمى ساختیم (و در پرتو مقام عصمت، مصون از انحراف نبودى) نزدیک بود به آنان تمایل کنى» (وَلَوْلا اَنْ ثَبَّتْناکَ لَقَدْ کِدْتَ تَرْکَنُ اِلَیْهِمْ شَیْئًا قَلیلاً). اما این تثبیت الهى مانع از آن تمایل شد.

(آیه 75) «اگر چنین مى کردى ما دو برابر مجازات (مشرکان) در زندگى دنیا، و دو برابر (مجازات آنها) را بعد از مرگ به تو مى چشاندیم، سپس در برابر ما یاورى براى خود نمى یافتى»! (اِذًا لاََذَقْناکَ ضِعْفَ الْحَیوةِ وَضِعْفَ الْمَماتِ ثُمَّ لا تَجِدُ لَکَ عَلَیْنا نَصیرًا).

چرا که هر قدر مقام انسان از نظر علم، معرفت و ایمان بالاتر رود، اعمال نیک او به همان نسبت عمق و ارزش بیشتر، و طبعاً ثواب فزونترى خواهد داشت. کیفرها و مجازاتها نیز به همین نسبت بالا خواهد رفت.

 

چرا انسان برترین مخلوق خداست؟ خدایا! مرا به خود وا مگذار
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma