خطبه در یک نگاه

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
پیام امام امیرالمؤمنین(ع) جلد 01
بخش اوّلاین همه اختلاف چرا؟

این خطبه همان گونه که اشاره کردیم، به عقیده بعضى از محققان جزیى از خطبه گذشته بوده است که در کلام «سیّدرضى» از هم جدا شده است و محتوا و مضمون آن نیز گواهى بر همین معنا مى دهد; چرا که در خطبه گذشته سخن از قضات ناآگاه و ناصالح بود که با داوریهاى نادرست خود، امنیّت جان و مال مردم را به خاطر مى افکنند و منشأ مفاسد بسیارى در سطح جامعه مى گردند.

در این خطبه نیز سخن از قضاتى به میان آمده که تکیه بر دلایل سست و بى اساسى همچون «قیاس» و «رأى» و «استحسان» مى کنند و نتایج نادرستى از آن مى گیرند و از آن بدتر این که رییس آنها آراى ضدّ و نقیض همه آنها را «حکم الله مى شمرد» و مطابق با واقع مى داند.

سپس امام(علیه السلام) به ابطال نظریه تصویب (نظریه اى که مى گوید آرا قضات و فتواى فتوادهندگان هرچند با یکدیگر در تضاد باشد همگى مطابق واقع و بر وفق حکم الهى است) مى پردازد و با تحلیل بسیار دقیق و بیان موزون و مستدلّى این عقیده را ابطال مى فرماید و راه را براى وصول به حق، در این مسأله مهمّ اسلامى که بسیارى در آن سرگردان شده اند، کاملا هموار مى سازد.

این خطبه در سه بخش خلاصه مى شود: بخش اوّل، سخن از طرز کار قضاتى به میان مى آورد که در مسیر تصویب حرکت مى کنند و همه آراى ضدّ و نقیض را «حکم الله» مى شمرند.

بخش دوّم به ابطال این نظریه مى پردازد و در بخش سوّم به تناسب، از عظمت قرآن سخن مى گوید که مرجع حلّ همه مشکلات و اختلافات است.

* * *

 

 

بخش اوّلاین همه اختلاف چرا؟
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma