على(علیه السلام) بهترین قاضى!

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
آیات ولایت در قرآن
دعاى پیامبر(صلى الله علیه وآله وسلم) در حقّ على (علیه السلام)12 آیه صالح المؤمنین
 

3 ـ شخصى خدمت پیامبر اسلام (صلى الله علیه وآله وسلم) رسید و این سؤال را مطرح کرد: «گاو و الاغى در اصطبلى بودند، گاو به الاغ حمله کرد و آن را کشت، حکم آن چیست؟

اصحاب پیامبر، که در محضر رسول اکرم (صلى الله علیه وآله وسلم) حضور داشتند، به همدیگر نگاه کردند و عرض کردند: حیوانات که تکلیفى ندارند; حیوانى، حیوان دیگرى را کشته است، نه مى توان حکم به قصاص کرد، نه دیه!

پیامبر (صلى الله علیه وآله وسلم) خطاب به على (علیه السلام) فرمود: حکم این مسأله چیست؟

حضرت على (علیه السلام) از صاحب آن دو حیوان پرسید: آیا هر دو حیوان بسته بودند، یا هر دو باز بودند، یا یکى بسته بود و دیگرى باز؟

گفته شد: صاحب الاغ حیوان خود را بسته بود و صاحب گاو آن را باز گذاشته بود!

حضرت على (علیه السلام)فرمود: در این صورت باید صاحب گاو خسارت صاحب الاغ را بپردازد!

پیامبر (صلى الله علیه وآله وسلم) پس از تأیید حکم و قضاوت حضرت على (علیه السلام)فرمود:

«اَقْضاکُمْ عَلِىٌّ(1); على در مقام قضاوت از همه شما آگاه تر است و بهتر قضاوت مى کند.»

قضاوت حضرت على (علیه السلام) در این داستان مصداق همان چیزى است که اکنون در فقه شیعه به عنوان یک قاعده کلّى مطرح است و آن این که: «هرگاه سبب اقوى از مباشر باشد، سبب ضامن است». در داستان فوق، گاو مباشر در قتل است و صاحب گاو که آن را نبسته سبب قتل مى باشد، ولى چون سبب اقوى بوده، زیرا او عاقل است و حیوان عقل ندارد، بدین جهت سبب ضامن است.(2)

طبق آنچه گذشت على (علیه السلام)صاحب «اذن داعیه»، همراهِ جدانشدنى با قرآن، متخصّص ترین فرد در امر قضاوت، عالم ترین و آگاه ترین مسلمان و فاضل ترین صحابه پیامبر است. با توجّه به این مطلب اگر خداوند متعال بخواهد شخصى را براى خلافت و جانشینى پیامبر اسلام (صلى الله علیه وآله وسلم) نصب کند، آیا حکمت خداوند اجازه مى دهد شخصى غیر از على منصوب گردد! و اگر این وظیفه بر دوش مردم نهاده شود، آیا صاحبان عقل و خرد و اندیشه، با وجود على و آن صفات و ویژگى هایش، به سراغ شخص دیگرى مى روند!

لازم است بار دیگر دست به آسمان بلند کنیم و خداوند را از صمیم دل شکر گوییم که نعمت پیروى از چنین انسان والا و بى نظیرى را بر ما ارزانى داشت و ما را شیعه على (علیه السلام) قرار داد. و از پدران و مادرانمان، که ما را با مهر و عشق و محبّت على (علیه السلام) آشنا کردند و درس ولایت را به ما آموختند، سپاسگزار باشیم و بر تمام معلّمان و اساتید و علماء و دانشمندان و اندیشمندانى که در طول تاریخ با زحمات فراوان پرچم ولایت را در این کشور علوى به اهتزاز درآورده، و هادیان خوبى براى پیروان على (علیه السلام) بودند، درود بفرستیم. و از خداوندِ على بخواهیم:

پروردگارا ! عشق شیرین على را همچنان در قلب و روح ما زنده بدار و نسل ما را تا روز قیامت از شیعیان حقیقى آن حضرت قرار بده!

بارالها! على و خاندان پاکش را در لحظات سخت جان دادن و مرگ و مواقف وحشتناک قیامت به فریاد ما برسان!

خدایا به ما توفیق ده که در گفتار و کردار شیعیان و پیروان خوبى براى این خاندان پاک باشیم، به گونه اى که باعث خشنودى و رضایت آن ها گردیم!

 

* * *


1 . نور الابصار، صفحه 88 .

2 . همان گونه که اگر شخصى، دیگرى را به منزل خویش دعوت کند و در منزل سگ درّنده اى داشته باشد و به میهمان اطّلاع ندهد که سگ وى به انسان ها نیز حمله مى کند و خود نیز از میهمان محافظت و مراقبت نکند و سگ صاحب خانه به هنگام ورود میهمان به منزل میزبان، به میهمان حمله کند و خسارتى بر او وارد کند، میزبان ضامن است. چون هر چند سگ مباشر است و صاحب خانه سبب، ولى از آن جا که سبب اقوى از مباشر است، بدین جهت سبب ضامن است.

دعاى پیامبر(صلى الله علیه وآله وسلم) در حقّ على (علیه السلام)12 آیه صالح المؤمنین
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma