1 . ولایت، اساسى ترین مسأله اسلام

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
آیات ولایت در قرآن
2 . اتمام دین و اکمال نعمت در سایه ولایت2 . ولایت دو سو دارد!

در مورد اهمّیّت ولایت روایات فراوانى وجود دارد; یک نمونه از آن را که از امام محمّد باقر (علیه السلام) نقل شده، جهت تکمیل بحث در اینجا مى آوریم:

زرارة از آن حضرت چنین نقل مى کند:

بُنِیَ الْإِسْلامُ عَلى خَمْسَةِ اَشْیاءَ; عَلَى الصَّلاةِ وَالزَّکاةِ وَالصَّوْمِ وَالْحَجِّ وَاْلِولایةِ. قالَ زُراَرَةُ: فَقُلْتُ: وَأیُّ شَیْء مِنْ ذلِکَ أفْضَلُ؟ قالَ(علیه السلام): اَلْوِلایَةُ اَفْضَلُ لِأَنَّها مِفْتاحُهُنَّ وَالْوَالى هُوَ الدَّلِیلُ عَلَیْهِنَّ ...

اسلام بر پنج پایه استوار است; نماز و زکات و روزه و حج و ولایت. زرارة مى گوید از امام پرسیدیم: کدامیک از این اصول پنجگانه مهم تر است؟ امام (علیه السلام)فرمودند: ولایت از همه مهمتر است چون ولایت کلید رسیدن به آنهاست (و محتواى آن دستورات در ولایت تحقّق پیدا مى کند) و امام و والى، راهنماى مردم به سوى این اعمال است.(1)

دو نکته در این روایت قابل توجّه و تعمّق است:

الف ـ نخست این که این پنج مسأله بى جهت در کنار یکدیگر چیده نشده اند، بلکه رابطه اى با یکدیگر دارند.

نماز رابطه خلق با خالق است، بلکه بهترین زمان براى رابطه خلق و خالق هنگام نماز است.

زکات رابطه خلق با خلق است; نیازمندان، با اجراى قانون زکات، بوسیله ثروتمندان، بى نیاز مى گردند و مشکلات اقتصادى آنها حل مى شود.

روزه رابطه انسان با خویشتن است; با ایجاد این رابطه، انسان موفّق مى شود که با هواى نفس خویش مبارزه کند; بلکه روزه سمبل مبارزه با هواى نفس روزه است.

حج رابطه مجموع مسلمین با یکدیگر است تا با همفکرى و تبادل نظر، مشکلات و گرفتاریهاى جهان اسلام را حل کنند و مرهمى بر زخمهاى مسلمانان بنهند.

و ولایت ضامن اجراى صحیح و تبیین کننده احکام این مسائل مى باشد.

بنابراین، پنج اصل اساسى فوق، تصادفاً در این حدیث در کنار هم جمع نشده اند بلکه رابطه اى منطقى و معقول با یکدیگر دارند.

ب ـ دیگر این که چرا ولایت از چهار اصل دیگر مهم تر و افضل است؟

همانگونه که در خود روایت نیز آمده است، ولایت تحقّق بخش نماز و روزه و حج و زکات است و محتواى این عبادات و سایر عبادتها در سایه ولایت عملى مى شود; یعنى، بدون ولایت و حاکمیّت اسلام، این دستورات نقشى است بر کاغذ، و همانند نسخه طبیب است که بدون عمل به آن، شفاى دردها حاصل نخواهد شد.

ولایت به معناى اجراى قانون اسلام توسّط أئمّه معصومین «علیهم السّلام» و جانشینان آنان مى باشد; بنابراین، ولایتى از نماز و روزه و حج و زکات بالاتر است که نتیجه اش حکومت اسلامى باشد; ولایتى که از ولایت حضرت على (علیه السلام)در غدیر خم نشأت گرفته باشد.


1 . اصول کافى، جلد 3، صفحه 30، کتاب الایمان والکفر، باب دعائم الاسلام، حدیث 5 .

2 . اتمام دین و اکمال نعمت در سایه ولایت2 . ولایت دو سو دارد!
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma