محتواى سوره واقعه

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
آیات ولایت در قرآن
دورنماى بحثسابقون کیانند؟

سوره واقعه، همانند سایر سوره هاى قرآن کریم، سوره اى پرمحتوا و داراى مطالب تکاندهنده اى است. عمده موضوعات آیات این سوره، پیرامون معاد و جهان پس از مرگ است. آیات اوّلیّه آن با معرّفى آثار و علائم قیامت شروع مى شود. قیامت با یک انقلاب آغاز مى گردد، همان گونه که پیدایش زمین و آسمان و کهکشان ها با انقلاب و انفجارى همراه بوده است. بنابراین، دنیا با انقلابى آغاز و با انقلاب و انفجارى پایان مى پذیرد! در هنگام قیامت زمین بشدّت مى لرزد و کوه ها با تمام عظمت و وزنى که دارند به هوا پرتاب مى شوند و در آسمان با هم برخورد مى کنند، و برخورد آن ها با هم آن قدر شدید است، که به صورت غبارى پراکنده درمى آیند. خداوند سپس بر ویرانه هاى دنیا، جهان آخرت را پى ریزى مى کند و زمین و آسمانى دیگر مى آفریند. در آن روز انسان هایى که از قبرها سربرداشته و دوباره زنده شده اند، بر سه دسته تقسیم مى شوند:

1 ـ «اصحاب المیمنه» ـ عدّه اى در گروه اصحاب المیمنه جاى مى گیرند، این ها سعادتمندان و خجستگان هستند و افتخار و برکت و سعادت از آنِ آن هاست.

2 ـ «اصحاب المشئمه»(1) ـ عدّه اى دیگر، انسان هاى شوم و بدبخت و شقاوتمند هستند، این ها کسانى هستند که نامه اعمالشان را به دست چپشان مى دهند!

3 ـ «السّابِقُونَ السّابِقُونَ» ـ گروه سوم پیشگامان پیشگامانند. خداوند متعال براى این گروه که سعادتمندترین گروه هاى سه گانه هستند مدال افتخارى در نظر گرفته است که هیچ کس آن را ندارد. و آن مدال افتخار، «مقام قرب» پروردگار است. آرى، سابقون مقرّبان درگاه الهى هستند.

خداوند متعال پس از این تقسیم بندى، به شرح و تفسیر پاداش ها و مجازات هاى گروه هاى سه گانه مى پردازد; پاداش هایى خیره کننده که اندیشه پیرامون آن وجدآفرین; و عذاب هایى دردناک که تصوّر آن ناراحت کننده است! آیه 11 تا 26 به پاداش مقرّبان و سابقون مى پردازد، پاداش هایى که بعضاً در ذهن نمى گنجد و تصوّر آن ها که قابل تصوّر است، لذّتبخش مى باشد. و از آیه 27 تا 40 به پاداش اصحاب الیمین پرداخته شده است و از آیه 41 به بعد مجازات هاى دردناک اصحاب الشّمال بطور مفصّل بیان شده است.


1 . «میمنه» و «مشئمه» را به دو معنى مى توان تفسیر کرد: نخست به همان معناى «یُمن و برکت» و «شوم و بدبختى» و دیگر به معناى دست راست و چپ. از این که این دو واژه مقابل هم قرار گرفته، مى توان گفت همان معناى اوّل مراد است، و از این که در آیات بعد سخن از دادن نامه اعمال سعادتمندان به دست راست، و شقاوتمندان به دست چپ خواهد آمد، مى توان استفاده کرد که معناى دوم مراد است.

دورنماى بحثسابقون کیانند؟
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma