پیام هاى آیه 1 . اهمّیّت کمک به نیازمندان

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
آیات ولایت در قرآن
3 . آیات سوره دهر عامّ است، یا خاصّ؟2. کمّیّت معیار عمل نیست!

خمیر مایه اصلى آیات هیجده گانه، و آنچه موجب این پاداش هاى مهمّ دوازده گانه شد، مسأله کمک هاى انسانى به نیازمندان بود، و این نشانگر عنایت ویژه و اهمّیّت فوق العاده اى است که خداوند مهربان به این موضوع داده است. هر کس خواستار شمول عنایت پروردگار مهربان نسبت به خویش است، باید به کمک مستمندان و بیچارگان بپردازد. و اگر از این مرحله بالاتر رود و از آنچه خود بدان نیازمند است ایثار کند، بدون شک عنایت ویژه خداوند شاملش مى گردد. براى روشن تر شدن اهمّیّت ویژه کمک به نیازمندان، به دو روایت زیر توجّه کنید:

1 ـ حضرت على (علیه السلام) در نامه اى خطاب به فرزندش امام حسن مجتبى (علیه السلام)چنین مى فرماید:

وَ اعْلَمْ أَنَّ اَمَامَکَ عَقَبَةً کَؤُوداً، اَلْمُخِفُّ فِیهَا اَحْسَنُ حَالا مِنَ الْمُثْقِلِ، وَ الْمُبْطِىءُ عَلَیْهَا اَقْبَحُ حَالا مِنَ الْمُسْرِعِ، وَ اَنَّ مَهْبِطَکَ بِهَا لاَ مَحَالَةَ اِمَّا عَلَى جَنَّة اَوْ عَلَى نَار، فَارْتَدْ لِنَفْسِکَ قَبْلَ نُزُولِکَ، وَ وَطِّىءِ الْمَنْزِلَ قَبْلَ حُلُولِکَ، فَلَیْسَ بَعْدَ الْمَوْتِ مُسْتَعْتَبٌ، وَ لاَ اِلَى الدُّنْیَا مُنْصَرَفٌ(1)


فرزندم! گردنه هاى صعب العبور و خطرناکى در پیش رو دارى، (که براى عبور از آن گردنه ها) سبکباران حالشان به مراتب بهتر از سنگین باران است، و کُندروها حالشان بسیار بدتر از سرعت کنندگان مى باشد. بدون شک سرانجام انسان به بهشت یا جهنّم وارد مى شود; بنابراین، پیش از آن که به آن جهان کوچ کنى، براى خود وسایلى آماده کن، و منزلى را پیش از ورود مهیّا نما; زیرا پس از مرگ عذرى پذیرفته نیست و راه بازگشتى به دنیا وجود ندارد.

بهترین راه براى عبور از این گردنه هاى سخت و مناسب ترین زاد و توشه براى لحظه هاى هولناک صحراى محشر، کمک به فقرا و احسان به نیازمندان است. این کار در حقیقت شبیه آن است که این زاد و توشه را در دنیا تحویل آن ها دهیم و آن ها با خود حمل کنند و در قیامت تحویل ما دهند. آیا از این معامله پرسودتر و بهتر وجود دارد؟

2 ـ مرحوم محدّث کلینى، از بزرگان علماء شیعه، حدیث زیر را به نقل از امام صادق (علیه السلام) در کافى آورده است:

 ثَلاَثٌ مَنْ اَتَى اللهَ بِوَاحِدَة مِنْهُنَّ اَوْجَبَ اللهُ لَهُ الْجَنَّهِ; اَلْإِنْفاقُ مِنْ اِقْتَار، وَ الْبِشْرُ لِجَمِیعِ الْعَالَمِ، وَ الْإِنْصَافُ مِنْ نَفْسِه(2)

 سه کار است که هر کس یکى از آن ها را براى رضاى خدا انجام دهد خداوند بهشت را بر او واجب مى کند:

1. انفاق به هنگام تنگدستى و نیاز(3). 2. خوشرویى (نه فقط با مسلمانان، بلکه) با تمام مردم جهان (اعمّ از مسلمان و غیرمسلمان)(4). 3. با یک چشم به حقّ خود و دیگران نگاه کردن.


این که انسان حقّ خود و دیگران را با یک چشم ببیند بسیار مهمّ است و لهذا در روایت دیگرى مى خوانیم:

اِنَّ اللهَ یُحِبُّ الْمَرْءَ الْمُسْلِمَ الَّذِى یُحِبُّ لِأَخیهِ ما یُحِبُّ لِنَفْسِه وَ یُکِرْهُ لَهُ مَا یُکْرِهُ لِنَفْسِه.(5)


1 . نهج البلاغه، نامه 31.

2 . کافى، جلد 2، صفحه 103. (کتاب الایمان و الکفر، باب حسن البشر، حدیث 2).

3 . در برخى از روایات آمده است که وقتى زندگى ات گره مى خورد، با خداوند معامله کن! صدقه اى در همان حالت سختى و پیچیدگى زندگى بده تا خداوند گشایشى در کارت ایجاد کند. (وسائل الشّیعه، جلد 6، صفحه 259).

4 . در روایتى دو چیز سبب بهشتى شدن انسان شمرده است; اخلاق و تقوى (کافى، کتاب الایمان و الکفر، باب حسن البشر، حدیث 5).

5 . بحارالانوار، جلد 27، صفحه 89 .

 

 

 

3 . آیات سوره دهر عامّ است، یا خاصّ؟2. کمّیّت معیار عمل نیست!
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma