تناقض در کلام شیخ روزبهان!

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
آیات ولایت در قرآن
صاحب «اُذُن واعیه» کیست؟نکته اى ظریف از فخر رازى
 

شیخ روزبهان، که در ردّ نوشته هاى علاّمه حلّى مطالبى نوشته است، وقتى به این آیه شریفه مى رسد مى گوید:

لمّا نزلت هذه الآیة، قال رسول الله(صلى الله علیه وآله وسلم) لعلى(علیه السلام) سألت الله تعالى ان یجعلها اذنک، قال على: «فَما نَسیتُ بَعْدَ هذا شَیْئاً». و هذا یدلّ على علمه و حفظه و فضیلته

هنگامى که آیه «اذن واعیه» نازل شد، پیامبر (صلى الله علیه وآله وسلم) خطاب به على (علیه السلام) فرمود: از خداوند خواسته ام که گوش هاى تو را «اذن واعیه» قرار دهد. على مى گوید: «پس از این دعا، هرگز چیزى را فراموش نکردم.»

شیخ روزبهان بعد از نقل حدیث فوق مى گوید: «این روایت بر علم و دانش على، و قدرت حافظه قوّى او، و فضیلت و برتریش دلالت دارد.»

وى پس از نقل روایت فوق و جمله اى که خود در ذیل روایت در شأن على گفته، مى گوید: «ولى این امور دلیل بر امامت و خلافت بلافصل على نمى شود!»(1)

پاسخ این سخن روشن است، زیرا یکى از پایه هاى اصلى امامت علم و آگاهى است، چون امام جانشین پیامبر است و باید از تمام سنّت هاى پیامبر (صلى الله علیه وآله وسلم)با اطّلاع باشد; امام باید حلاّل مشکلات مردم باشد و روشن است که لازمه این کار، علم و آگاهى در سطح بالایى است. بدین جهت کسى که از همه مردم آگاه تر و عالم تر است، شایستگى بیشترى براى خلافت دارد، و لهذا ما مى گوییم: على بن ابى طالب (علیه السلام) به اعتراف خودتان علم و فضل و هوش و ذکاوت فوق العاده اى داشت و بر سایر مدّعیان خلافت از این جهات برترى دارد، کدام عقل و منطق اجازه مى دهد که با وجود چنین انسان برجسته اى، به سراغ دیگران برویم!

بنابراین، چگونه آیه شریفه دلالت بر علم و تقواى فوق العاده على (علیه السلام) دارد، ولى ارتباطى به خلافت و امامت ندارد! آیا این سخن تناقضى آشکار نمى باشد!

صاحب «اُذُن واعیه» کیست؟نکته اى ظریف از فخر رازى
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma