عشق و علاقه به وطن

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
شأن نزول آیات قرآن
دانشمندان اهل کتاب اسلام مى پذیرندآزمایش حتمى و همگانى است

إِنَّ الَّذِی فَرَضَ عَلَیْکَ الْقُرْآنَ لَرادُّکَ إِلى مَعاد قُلْ رَبِّی أَعْلَمُ مَنْ جاءَ بِالْهُدى وَ مَنْ هُوَ فِی ضَلال مُبِین

آن کس که قرآن را بر تو فرض کرد، تو را به جایگاهت (= زادگاهت) بازمى گرداند! بگو: «پروردگار من از همه بهتر مى داند چه کسى (برنامه) هدایت آورده، و چه کسى در گمراهى آشکار است»!

جمعى از مفسرین، شأن نزولى براى آیه فوق از «ابن عباس» نقل کرده اند که مضمونش چنین است:

هنگامى که پیامبر(صلى الله علیه وآله) به قصد هجرت، از «مکّه» به سوى «مدینه» مى آمد، به سرزمین «جحفه» ـ که فاصله چندان زیادى از «مکّه» ندارد ـ که رسید، به یاد موطنش «مکّه» افتاد، شهرى که حرم امن خدا است، و «خانه کعبه» که قلب و جان پیامبر(صلى الله علیه وآله)با آن پیوند ناگسستنى داشت در آنجا است، آثار این شوق که با تأثر و اندوه آمیخته بود، در چهره مبارکش نمایان گشت، در اینجا پیکِ وحىِ خدا «جبرئیل» نازل شد و پرسید: آیا به راستى به شهر و زادگاهت اشتیاق دارى؟

پیامبر(صلى الله علیه وآله) فرمود: آرى.

جبرئیل عرض کرد: خداوند این پیام را براى تو فرستاده: إِنَّ الَّذِی فَرَضَ عَلَیْکَ الْقُرْآنَ لَرادُّکَ إِلى مَعاد: «آن کس که این قرآن را بر تو فرض کرده است، تو را به سرزمین اصلیت بازمى گرداند».(1)

و مى دانیم این وعده بزرگ، سرانجام تحقق یافت و پیامبر اسلام(صلى الله علیه وآله)پیروزمندانه با ارتشى نیرومند و قدرت و عظمت فراوان به «مکّه» بازگشت، و حرم امن خدا، بدون جنگ و خون ریزى به تسلیم او در آمد.

بنابراین، آیه فوق، یکى از پیشگوئى هاىِ اعجازآمیز قرآن است، که چنین خبرى را به طور قطع و بدون هیچ قید و شرط، بیان کرده و بعد از مدت کوتاهى تحقق یافت.

* * *


1. «مجمع البیان»، ذیل آیه مورد بحث; «تفسیر کبیر فخر رازى»، ج 25، ص21; «تفسیر قرطبى»، ج 13، ص247 ; «تفسیر المیزان»، ج 16، و تفاسیر دیگر.

 

دانشمندان اهل کتاب اسلام مى پذیرندآزمایش حتمى و همگانى است
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma