پاسخ اجمالی:
این سوره شش بخش دارد: 1- حروف مقطعه و بیان عظمت قرآن و نزول آن در شب قدر. 2- توحید و یگانگى خدا و نشانه هاى عظمت او. 3- سرنوشت کفار و کیفرهاى دردناک آنها. 4- سرگذشت موسى(ع) و بنى اسرائیل در مقابل فرعونیان و نابودى و هلاکشان. 5- مسأله قیامت و عذاب هاى دوزخیان و پاداش هاى پرهیزکاران. 6- هدف آفرینش و بیهوده نبودن خلقت آسمان و زمین.
پاسخ تفصیلی:
این سوره، پنجمین سوره از سوره هاى «هفتگانه حوامیم» است و به حکم این که از سوره هاى مکّى است محتواى عمومى آنها را، یعنى بحث از مبدأ و معاد و قرآن، به نحو کامل در بر دارد، و آیاتش در این زمینه ها آن چنان تنظیم شده است که، ضربات کوبنده و بیدارکننده اى بر قلب هاى خفته و غافل، وارد مى سازد و آنها را به ایمان و تقوا و حق و عدالت، فرا مى خواند.
بخش هاى این سوره را مى توان در هفت بخش خلاصه کرد:
1 ـ آغاز سوره، از «حروف مقطعه» و سپس بیان عظمت قرآن است، با این اضافه که نزول آن را در شب قدر، براى اولین بار بیان مى کند.
2 ـ در بخش دیگرى، از توحید و یگانگى خدا و بعضى از نشانه هاى عظمت او در جهان هستى سخن مى گوید.
3 ـ بخش مهمى از آن از سرنوشت کفار و انواع کیفرهاى دردناک آنها سخن به میان آورده.
4 ـ در بخش دیگرى براى بیدار ساختن این غافلان، قسمتى از سرگذشت موسى(علیه السلام) و بنى اسرائیل در مقابل فرعونیان و شکست سخت آنها و نابودى و هلاکشان، گفتگو مى کند.
5 ـ مسأله قیامت و عذاب هاى دردناک دوزخیان و پاداش هاى جالب و روح پرور پرهیزکاران، قسمت دیگرى از آیات این سوره را تشکیل مى دهد.
6 ـ موضوع هدف آفرینش و بیهوده نبودن خلقت آسمان و زمین، از موضوعات دیگرى است که در آیات این سوره مطرح شده است.
7 ـ سرانجام، سوره را با بیان عظمت قرآن، همان گونه که آغاز شده بود پایان مى دهد.
و از آنجا که در آیه دهم این سوره سخن از «دخان مبین» به میان آمده، این سوره، به عنوان سوره «دخان» نام گرفته است.(1)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.