پاسخ اجمالی:
این سوره بر پنج محور زیر دور مى زند: 1 ـ قسمت مهمى از آن را مباحث معاد تشکیل مى دهد. 2 ـ مسأله توحید و آیات و نشانه هاى خدا در نظام آفرینش. 3 ـ داستان فرشتگانى که میهمان ابراهیم(ع) شدند و مأمور در هم کوبیدن شهرهاى «قوم لوط» بودند. 4 ـ هشدار به کافران و مجرمان با بیان داستان موسى(ع)،«قوم عاد»، «قوم ثمود» و «قوم نوح».5 ـ دلداری به پیامبر اسلام(ص) با بیان مبارزه اقوام متعصب با انبیاء گذشته.
پاسخ تفصیلی:
محور بحث در این سوره در درجه اول، مسائل مربوط به معاد و رستاخیز و پاداش و کیفر مؤمنان و مجرمان است، ولى از این نظر، مانند سوره «ق» نیست، بلکه محورهاى دیگرى براى بحث در این سوره نیز دیده مى شود.
به طور کلى، مى توان گفت: مباحث این سوره بر پنج محور زیر دور مى زند:
1 ـ قسمت مهمى از آن را مباحث معاد و شاخ و برگ هاى آن تشکیل مى دهد، هم آغاز سوره با معاد است، و هم پایان آن با معاد.
2 ـ بخش دیگرى از این سوره، ناظر به مسأله توحید و آیات و نشانه هاى خدا در نظام آفرینش است، که طبعاً بحث هاى معاد را تکمیل مى کند.
3 ـ در بخش دیگر، از داستان فرشتگانى که میهمان ابراهیم(علیه السلام) شدند و مأمور در هم کوبیدن شهرهاى «قوم لوط» بودند، بحث مى کند.
4 ـ آیات دیگرى از این سوره، اشارات کوتاهى به داستان موسى(علیه السلام) و «قوم عاد»، «قوم ثمود» و «قوم نوح» دارد، و به این وسیله، کافران و مجرمان دیگر را هشدار مى دهد.
5 ـ و بالاخره قسمت دیگرى از این سوره، مبارزه اقوام متعصب و لجوج را با انبیاء گذشته بازگو کرده، و پیامبر اسلام(صلى الله علیه وآله) را که در برابر مخالفین سرسخت قرار داشت، از این طریق دلدارى مى دهد، و دعوت به استقامت مى کند.(1)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.