پاسخ اجمالی:
«درایه» در لغت از ریشۀ «دَرَیَ» به معنای شناخت و دانستن است. در اصطلاح نیز به علمی می گویند که از سند حدیث و متنِ آن و کیفیت حمل حدیث و آدابِ نقل آن بحث می کند. به وسيله این علم، طبقه بندى حديث از قبيل: متواتر، مستفيض، صحيح، ضعيف، موثق، حسن، مرسله، مقطوعه، مضمره بودن و ... شناخته مى شود و از پيش نيازهاى اجتهاد است. هدف این علم مشخص کردنِ روایاتِ معتبر از غیر معتبر و نیز شناختنِ کلمات و اصطلاحات علوم حدیثی می باشد.
پاسخ تفصیلی:
«درایه» در لغت از ریشۀ «دَرَیَ» به معنای شناخت و دانستن است.(1) راغب اصفهانی می گوید: «درایه، دانستنی است که انسان آن را با یک سِری مقدمات و تدبیر به دست می آورد».(2)
«درایه» در اصطلاح به علمی گفته می شود که: «از
از آنجا كه ميزان و معيار حجّيت حديث نزد جمعى از بزرگان، وثوق(اطمینان) به صدور آن است و يكى از طرق حصول آن، وثوق و اطمينان به رجال(راویان) مذكور در سند حديث است و نزد بعضى وثاقت راويان شرط است، لذا لازم است بر كسى كه در مسير اجتهاد قدم برمى دارد نسبت به اقسام حديث، بر اساس رجال سند آشنايى داشته باشد تا بتواند حديث موثوق الصدور را از غير آن و نيز درجه اعتبار حديث را بر حسب اقسامى كه اشاره شد تشخيص دهد و اين از طريق علم درايه ميسر است.(5)
این نکته نیز لازم به ذکر است که بررسی سند در علم درایه با
علم درایه از متن حدیث نیز صحبت می کند. از این لحاظ که آیا متن اجمال دارد که به آن
مطلب دیگر که در علم درایه از آن بحث می شود، کیفیت و آداب شنیدن، یادگرفتن و نقل حدیث است.
هدف این علم نیز مشخص کردنِ روایاتِ معتبر از غیر معتبر و نیز شناختنِ کلمات و اصطلاحات علوم حدیثی می باشد.(6)
نتيجه اينكه: علم درايه يكى از پيش نيازهاى
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.