پاسخ اجمالی:
امام علی(ع) درباره حفظ دین و دنیا به فرزندش چنين توصيه مي نمايد: «[اي فرزندم] دين و دنيايت را نزد خدا به امانت بگذار و از او بهترين مقدّرات را براى دنيا و آخرتت بخواه»؛ چراكه هيچ كس بهتر از خدا نمى تواند دين و دنياى انسان را حفظ كرده و بهترين مقدّرات را براى دنيا و آخرت انسان تأمين كند. از سوی دیگر دین و دنیای انسان در معرض آفات بسیار متنوعی قرار دارد که غلبه و رهایی از آنها جز با استمداد از ذات خداوند امكان پذير نيست.
پاسخ تفصیلی:
امام علي(علیه السلام) در بخشی از نامه 31 «نهج البلاغه» به فرزندش دو دستور مى دهد كه همه چيز در آن دو جمع است؛ نخست مى فرمايد: (دين و دنيايت را نزد خدا به امانت بگذار)؛ «اسْتَوْدِعِ(1) اللهَ دِينَكَ وَ دُنْيَاكَ». سپس مى افزايد: (و از او بهترين مقدّرات را براى امروز و فردا، دنيا و آخرتت بخواه و سلام بر تو)؛ «وَ اَسْأَلْهُ خَيْرَ الْقَضَاءِ لَكَ فِي الْعَاجِلَةِ وَ الْآجِلَةِ، وَ الدُّنْيَا وَ الْآخِرَةِ، وَ السَّلَامُ».
بديهى است هيچ كس بهتر از خدا نمى تواند دين و دنياى انسان را حفظ كند و هيچ كس بهتر از او نمى تواند بهترين مقدّرات را براى دنيا و آخرت انسان تأمين كند. او سرچشمه همه خيرات و منبع تمام بركات است و هركس هرچه دارد از او دارد همان گونه كه در «قرآن مجيد» مى خوانيم: «بِيَدِكَ الْخَيْرُ إِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ»(2)؛ (تمام خوبيها به دست توست و تو بر هر چيزى توانايى).
شكّي نيست كه هم دنياى انسان آفاتى دارد و هم دين انسان و البتّه آفات دين بيشتر است و اين آفات به قدرى زياد و متنوع است كه غلبه بر آنها جز با استمداد از ذات پاك خداوند امكان پذير نيست.
و به گفته مولوى:
صد هزاران دام و دانه است اى خدا *** ما چو مرغان حريص و بى نوا
دم به دم وابسته دام نُوايم *** هر يكى گر باز و سى مرغى شويم
مى رهانى هر دمى ما را و باز *** سوى دامى مى رويم اى بى نياز
گر هزاران دام باشد هر قدم *** چون تو با مايى نباشد هيچ غم.(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.