پاسخ اجمالی:
در آیات قرآن، صفت «توکل» از بارزترین صفات انبياء از جمله حضرت نوح(ع) شمرده شده و ايشان همواره در برابر حوادث سخت اعتماد و تکیه گاهشان ذات پاک خدا بوده است. حضرت نوح(ع) در برابر دشمنان قدرتمند و سرسخت ایستادند و بی اعتنایی خویش را به نقشه ها و افكار و بت هاى آنها نشان دادند و به اين وسيله ضربه اى محكم بر آنان وارد ساختند و عامل شجاعت و شهامت ايشان همان ایمان به خدا و توکل بر ذات پاک او بود.
پاسخ تفصیلی:
هنگامى كه حضرت نوح(عليه السلام) در برابر دشمنان نيرومند و لجوج و متعصّب قرار گرفت، با اعتماد به خداوند و توكّل بر ذات پاكش در برابر همه آنان مقاومت كرد، قرآن در اين زمينه به پيامبر اسلام(صلى الله عليه و آله) مى گويد: «وَ اتْلُ عَلَيْهِمْ نَبَأَ نُوحٍ اذْ قَالَ لِقَوْمِهِ يَا قَوْمِ انْ كَانَ كَبُرَ عَلَيْكُمْ مَقَامِى وَ تَذْكِيرى بِآيَاتِ اللَّهِ فَعَلَى اللَّهِ تَوَكَّلْتُ فَاجْمِعُوا امْرَكُمْ وَ شُرَكَائَكُمْ ثُمَّ لَا يَكُنْ امْرُكُمْ عَلَيْكُمْ غُمَّةً ثُمَّ اقْضُوا الَىَّ وَ لَا تُنْظِرُونِ»(1)؛ (سرگذشت نوح(عليه السلام) را براى آن ها [مسلمانان نخستين كه در چنگال دشمنان زورمند گرفتار بودند] بخوان، در آن هنگام كه به قوم خود گفت: اى قوم من! هرگاه موقعيّت من و يادآورى هايم نسبت به آيات الهى بر شما سنگين [و غير قابل تحمّل] است، [هر كار از دستتان ساخته است بكنيد، من ترس ندارم] من بر خدا توكّل كرده ام، نيروى خود و نيروى معبودهايتان را جمع كنيد، سپس چيزى بر شما مخفى نماند و بعد به حيات من پايان دهيد و لحظه اى مهلتم ندهيد [امّا بدانيد در برابر قدرت خداوند كارى از شما ساخته نيست!]).
راستى اين چه عاملى بود كه نوح(عليه السلام) را با مؤمنان اندكى كه اطراف او بودند، در برابر دشمنان قدرتمند و سرسخت، شجاعت و شهامت مى بخشيد كه اين چنين ايستادگى كردند و قدرت آنان را به باد مسخره گرفتند و بى اعتنايى خويش را به نقشه ها و افكار و بت هاى آنها نشان دادند و به اين وسيله ضربه اى محكم بر آنان وارد ساختند. آرى اين عامل چيزى جز ايمان به خدا و توكّل بر ذات پاك او نبود و عجب اينكه نه تنها اظهار بى اعتنايى نسبت به آنها و معبودهايشان كردند؛ بلكه آنان را بر مخالفت تشجيع نموده و به مبارزه طلبيدند، آرى اين قدرت نمايى تنها زيبنده متوكّلان است! با توجّه به اينكه سوره «يونس» كه اين آيه در آن است مكّى است، خداوند مى خواهد به گروه اندك مسلمانان - كه در مكّه همچون پروانه ها گرد شمع وجود پيامبر اسلام(صلى الله عليه و آله) جمع شده بودند و در چنگال دشمنان نيرومند و سرسخت قرار داشتند - قوّت و قدرت روحى ببخشد و به آنها نشان دهد كه از اين قدرت هاى پوشالى در برابر اراده خدا كارى ساخته نيست. تعبير به «شركائكم» ممكن است اشاره به بت ها باشد كه شريك هاى ساختگى بت پرستان براى خدا بودند و در موارد ديگرِ قرآن نيز كراراً اين تعبير براى بت ها آمده است يا اينكه منظور دوستان و بستگان آنها باشد، يعنى تمامى نيروهايتان را بر ضدّ من بسيج كنيد!(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.