پاسخ اجمالی:
عبادت كه به عنوان هدف آفرينش انسان تعيين شده، حكمتي دارد كه غير از آداب و احكام عبادت است؛ احكام عبادات واجباتي است كه در كتابهاي فقهي آمده است؛ از قبيل اينكه وضو چگونه بايد انجام بگيرد؟ عبادات نيز آدابي دارد كه تعدادي از آنها را كتابهاي فقهي به نام مستحبات و مقداري ديگر را كتابهاي اخلاقي بيان مي كند. قسمت سوم، حكمت عبادت است كه نه در كتابهاي فقهي و نه در كتابهاي اخلاقي نیامده؛ بلكه ارواح و باطن عبادات است كه با باطن انسان در ارتباط است و حشر انسان نيز با همان خواهد بود.
پاسخ تفصیلی:
هر آنچه در عالم دنيا هست، باطني دارد؛ زيرا دنيا تنزل يافته عوالم بالاست، هر چه در عالم دنياست نمونه اي است از آنچه در عالم معناست. احكام و قوانين الهي هم كه در دنيا به صورت دين و دستورات عبادي ظهور كرده اسرار وباطني دارند. عبادت، كه به عنوان هدف آفرينش انسان تعيين شده است، حكمتي دارد؛ حكمت عبادت غير از آداب و احكام آن است. احكام عبادات واجباتي است كه در كتابهاي فقهي بيان شده است. از قبيل اينكه وضو چگونه بايد انجام بگيرد؟ نماز چگونه بايد خوانده شود؟ واجبات نماز چيست؟ اركان نماز كدام است و.... همچنین عبادات آدابي دارد كه تعدادي از آنها را كتابهاي فقهي به نام مستحبات و مقداري ديگر را كتابهاي اخلاقي بيان مي كند. قسمت سوم، حكمت عبادت است و انسان با سرّ عبادت محشور مي شود. حكمت عبادات كه نه در كتابهاي فقهي آمده و نه در كتابهاي اخلاقي بيان شده، ارواح و باطن عبادات است كه با باطن انسان در ارتباط است و حشر انسان نيز با همان خواهد بود.
مرحوم شهيد اول(رحمه الله عليه) احكام واجب نماز را در كتابي به نام «الفيه» نوشته و آداب مستحبه نماز را كه تقريباً سه هزار عدد است، در كتابي به نام «نفليه» جمع آوري كرده است؛ امّا مرحوم قاضي سعيد قمي و ديگران، مانند حضرت امام خميني(قدس سرهما) اسرار نماز را به رشته تحرير در آورده اند و روشن است كه حكمت و سرّ نماز غير از آداب آن است. به ما گفته اند آن حكمت را فرا بگيريد و بدانها عمل كنيد. نماز خواندن و روزه گرفتن و وضو ساختن و ديگر تكاليف از احكام الهي است. در ضمنِ عمل به هر يك از احكام بايد در صدد پي بردن به حكمت نهايي آن نيز باشيم.(1)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.