پاسخ اجمالی:
احادیث زیادی از پیامبر(ص) توسط افراد دروغگو و جاعل در باب فضایل خلفا و معاویه جعل شده، مانند: در بهشت هیچ درختى نیست مگر اینکه روى برگ آن نوشته شده است : لا إله إلاّ الله، محمّد رسول الله، ابوبکر صدّیق، عمر فاروق و عثمان ذوالنورین است. شب معراج داخل بهشت شدم و در آن جا سیبى دیدم که از حوریّه اى آویزان بود و گفت: من براى عثمان هستم که از روى ظلم و ستم کشته مى شود. اشخاص امین نزد خدا سه نفرند؛ من و جبرئیل و معاویه و... .
پاسخ تفصیلی:
نمونه هایى از احادیثى که توسط افراد دروغگو و جعل کننده حدیث در باب فضایل [ افراد ]جعل شده از این قراراست :
1 ـ از ابن عبّاس روایت شده : پیامبر(صلى الله علیه وآله) فرمود : «ما فی الجنّة شجرة إلاّ مکتوب على کلّ ورقة منها : لا إله إلاّ الله ، محمّد رسول الله ، أبو بکر الصدّیق ، عمر الفاروق ، عثمان ذو النورین»؛ (در بهشت هیچ درختى نیست مگر اینکه روى برگ آن نوشته شده است : لا إله إلاّ الله ، محمّد رسول الله ، ابوبکر صدّیق ، عمر فاروق ، و عثمان ذوالنورین است) .
این حدیث از جعلیّات على بن جمیل رقّى است که طبرانى آن را ذکر کرده و گفته است(1) :
این حدیث جعلى است ، على بن جمیل شخصى وضّاع (بسیار جعل کننده) بوده است .
2 ـ از انس ، به سند مرفوع نقل شده است : (پیامبر فرمودند) : «لیلة اُسری بی دخلتُ الجنّة فإذا أنا بتفّاحة تعلَّقَتْ عن حوراء ، قالت : أنا للمقتول ظلماً عثمان»؛ (شب معراج داخل بهشت شدم و در آن جا سیبى دیدم که از حوریّه اى آویزان بود ، و گفت : من براى عثمان هستم که از روى ظلم و ستم کشته مى شود) .
ذهبى این حدیث را در «میزان الاعتدال»(2) از طریق عبّاس بن محمّد عدوى(3) که شخصى وضّاع بوده نقل کرده، و گفته است: این روایت جعلى است .
3 ـ از عبدالله بن عمر به سند مرفوع نقل شده است : «لمّا وُلد أبو بکر فی تلک اللیلة ، اطّلع الله على جنّة عدن ، فقال : وعزّتی وجلالی لا اُدخلک إلاّ من أحبّ هذا المولود»؛ (چون ابوبکر در آن شب متولّد شد ، خداوند به بهشت عدن نگریست و گفت : به عزّت و جلالم سوگند! تنها کسى را وارد تو مى کنم که این مولود را دوست داشته باشد) .
ذهبى گفته است(4) : این حدیث جعلى است و آفتش احمد بن عصمة نیشابورى است .
و خطیب بغدادى در «تاریخ»(5) خود آن را آورده و گفته است :
این حدیث باطل است و در سند آن عدّه اى از کسانى که حال آنها مجهول است، واقع شده اند.
4 ـ از انس نقل شده است: چون پیامبر از غار ثور خارج شد، ابوبکر رکاب آن حضرت را گرفت(6)، حضرت به صورت وى نگاه کرد و فرمود: اى ابوبکر! آیا تو را بشارتى ندهم؟ گفت: بله، پدر و مادرم فدایت. فرمود : «إنّ الله یتجلّى یوم القیامة للخلائق عامّة ویتجلّى لک خاصّة»؛ (خداوند در قیامت بر همه خلایق به طور عموم تجلّى مى کند و براى تو به طور خصوصى) .
این حدیث از جعلیّات محمّد بن عبد ابى بکر تمیمى سمرقندى است. خطیب در «تاریخ»(7) خود گفته است : تا آن جا که مى دانم این حدیث نزد صاحبان معرفت اصل و اساسى ندارد، و محمّد بن عبد، هم سند و هم متن آن را جعل کرده است .
5 ـ از انس نقل شده است: پیامبر بین ابوبکر و عمر صیغه اخوّت جارى کرد(8). و فرمود : «أنتما وزیرای فی الدنیا والآخرة . . .»؛ (شما دو نفر وزیر من در دنیا و آخرت هستید . . .) .
این حدیث از جعلیّات زکریّا بن دُرید(9) کندى است. ابن حبّان آن را ذکر کرده و گفته است(10) :
این حدیث جعلى است ، و آفتش زکریّا است .
6 ـ از انس، به سند مرفوع نقل شده است : «إن لله تعالى سیفاً مغموداً فی غمده ما دام عثمان بن عفّان حیّاً ، فإذا قُتل جُرّد ذلک السیف فلم یُغمَد إلى یوم القیامة»؛ (خداوند تعالى شمشیرى دارد و تا زمانى که عثمان بن عفّان زنده است، آن شمشیر در غلاف است و وقتى عثمان کشته شد، آن شمشیر از غلاف بیرون مى آید و تا روز قیامت در غلاف نمى رود) .
این حدیث را ابن عدى ذکر کرده و گفته است(11):
جعلى است و آفتش عمرو بن فائد است، و شیخ او موسى بن سیّار نیز کذّاب بوده است(12) .
7 ـ از ابو هریره به سند مرفوع از رسول خدا(صلى الله علیه وآله) نقل شده است : «الاُمناء عندالله ثلاثة : أنا وجبریل ومعاویة»؛ ( اشخاص امین نزد خدا سه نفرند : من ، و جبرئیل ، و معاویه) .
خطیب و نسائى و ابن حبّان گفته اند(13) : این حدیث جعلى و باطل است .
8 ـ از عبدالله(رضی الله عنه) به سند مرفوع نقل شده است : «أبو بکر تاج الإسلام ، وعمر حلّة الإسلام ، وعثمان إکلیل الإسلام ، وعلیُّ طیب الإسلام»؛ ( ابوبکر تاج اسلام، و عمر لباس آن، و عثمان زینت تاج آن، و على بوى خوش آن است) .
ذهبى این حدیث را در «میزان الاعتدال»(14) آورده و گفته است: «این حدیث دروغ است» .
9 ـ «کان(صلى الله علیه وآله) إذا اشتاق إلى الجنّة قبّل شیبة أبی بکر»؛ (هر زمان پیامبر به بهشت مشتاق مى شد موهاى سفید ابوبکر را مى بوسید) .
فیروز آبادى در خاتمه «سفر السعادة»(15) و عجلونى در «کشف الخفاء»(16) این روایت را از مشهورترین احادیث جعلى و از روایات باطلى که به بداهت عقل، بطلان آن معلوم است، بر شمرده اند .
10 ـ از ابن عبّاس به سند مرفوع از رسول خدا(صلى الله علیه وآله) نقل شده است : «أبو بکر منّی بمنزلة هارون من موسى»؛ ( ابوبکر نسبت به من به منزله هارون نسبت به موسى است) .
این حدیث از ساخته هاى «على بن حسن کلبى» است که محمّد بن جریر طبرى آن را ذکر کرده است. و ذهبى در «میزان الاعتدال»(17) گفته: «این روایت دروغ است، و کلبى متّهم به این دروغ گویى است» .(18)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.