پاسخ اجمالی:
لفظ عترت در حدیث ثقلین نمی تواند شامل تمامى خویشاوندان پیامبر(ص)، شود. زیرا: 1- عترت در لغت به معناى نزدیکان و خواص از خویشاوندان است. 2- این حدیث دلالت بر معصوم بودن عترت می نماید، در نتیجه شامل تمام نزدیکان پیامبر(ص) نمى شود. 3- احادیث دوازده خلیفه، در حقیقت مصداق عترت و اهل بیت پیامبرند.
پاسخ تفصیلی:
برخى مى گویند: اگر حدیث، دلالت بر مرجعیت اهل بیت(علیهم السلام) و حجیت سنت آنان داشته باشد، لازمه اش آن است که این حجیت را به تمام اقربا و خویشاوندان ایشان نسبت دهیم؛ زیرا عنوان عترت و اهل بیت شامل تمام آنان مى شود، در حالى که شیعه امامیه چنین عقیده عمومى ندارد.
در پاسخ مى گوییم این سخن باطل است زیرا:
1 ـ عترت در لغت به معناى مطلق خویشاوندان نیست، بلکه تنها شامل نزدیکان و خواص از خویشاوندان مى شود.
جوهرى مى گوید: عترت شخص، نسل و قوم نزدیک او است. همین تعریف از فیروز آبادى و زبیدى نیز رسیده است.(1)
ابن اثیر مى گوید: عترت شخص، اخصّ خویشاوندان او را گویند.(2)
2 ـ حدیث ثقلین دلالت دارد بر این که عترتى که عدل کتاب است از هر گونه خطا و گناه معصوم مى باشد. در نتیجه شامل تمام نزدیکان پیامبر(صلى الله علیه وآله) نمى شود.
علامه مناوى در شرح حدیث ثقلین مى گوید: «اهل بیت پیامبر(صلى الله علیه وآله) همان اصحاب کسا هستند که خداوند متعال رجس و پلیدى را از آنان دفع نموده و آنان را پاک کرده است».(3)
امام حسن مجتبى(علیه السلام) مى فرماید: «نحن حزب الله المفلحون و عترة رسول المطهرون و اهل بیته الطیّبون الطاهرون، و أحد الثقلین الذین خلّفهما رسول الله(صلى الله علیه وآله) فیکم»(4)؛ (... ما حزب خداییم که رستگار شده اند، و ما عترت رسول او هستیم که از هر رجس و پلیدی پاک شده اند. و ما اهل بیت طیب و طاهر او و یکى از دو ثقل اوییم که رسول خدا(صلى الله علیه وآله) در میان شما به ودیعت گذاشته است...).
3 ـ احادیث دوازده خلیفه، در حقیقت مصداق عترت و اهل بیت پیامبرند که پیامبر(صلى الله علیه وآله) در ذیل آن مى فرماید: همه آنان از قریشند و بنا بر نقل قندوزى: همه آنان از بنى هاشمند. از همین رو سبط بن جوزى حدیث ثقلین را با عنوان «ذکر الائمه» آورده است.(5)
در ذیل برخى از احادیث ثقلین مى خوانیم: «عمر بن خطّاب ـ با حالت غضب ـ از جا بلند شد و گفت: اى رسول خدا! آیا به تمام اهل بیت تو تمسک نماییم؟ پیامبر(صلى الله علیه وآله) فرمود: «لا و لکن اوصیائى منهم، اوّلهم اخى و وزیرى و وارثى و خلیفتى فی امّتى و ولىّ کل مؤمن بعدى، هو اوّلهم، ثمّ ابنى الحسن ثمّ ابنى الحسین ثمّ تسعة من ولد الحسین، و احد بعد واحد...»(6)؛ (خیر، بلکه به اوصیاىِ اهل بیتم: اول آن ها برادر و وزیر و وارث و خلیفه ام در میان امّت و آن کسى که ولىّ هر مؤمنى است. پس از او فرزندم حسن، و بعد از او فرزندم حسین است. آن گاه نُه نفر از فرزندان حسین، یکى پس از دیگرى...).
4 ـ در میان نزدیکان و اقوام پیامبر(صلى الله علیه وآله) افرادى جاهل، معصیت کار و خطاکار بوده اند، با این حال چگونه ممکن است که پیامبر(صلى الله علیه وآله) در این حدیث به طور مطلق تمسک به آنان را امر کرده باشد؟(7)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.