پاسخ اجمالی:
اسلام با پرداختن به موضوع طهارت و نظافت، با تعبیرات گوناگون اهمیت آن را خاطر نشان می¬کند. جناب میرزا بهاء از یک طرف همه اشیاء را طاهر دانسته و موضوع نجاسات را نادیده می گیرد و از سوی دیگر، برای جلب نظر مردم ظاهر بین، طی حکمی در اقدس می گوید: پاهایتان را در تابستان هر روز و زمستان هر سه روز یک بار بشویید. البته شستن پاها بسیار خوب است؛ ولی این حکم را نمی توان به عنوان قانون کلی وضع کرد.
پاسخ تفصیلی:
آئین مقدس اسلام به اندازه ای به موضوع طهارت و نظافت اهمیت داده و به زبانهای مختلف و تعبیرات گوناگون به این موضوع پرداخته است که بالاتر از آن متصوّر نیست.
جناب "میرزا" از یک طرف موضوع نجاسات را از میان برداشته و تمام اشیاء را در دریای طهارت غرق می بیند، و از طرف دیگر، برای جلب نظر مردم ظاهر بین در موضوع پاها که اغلب بدبو هستند و زودتر کثیف و متعفّن می شوند، حکم می کند که در هر چند روز باید آنها را شست و شو و پاک کرد.
در "اقدس" می گوید: (اغسلوا ارجلکم کلّ یوم فی الصیف و فی الشّتاء کلّ ثلاتة ایّام مرّة واحدة و من اغتاظ علیکم قابلوه بالرفق) پاهای خودتان را در فصل تابستان، در هر روز، یک مرتبه بشوئید و در فصل زمستان، از هر سه روز، یک مرتبه؛ و چون کسی به شما غیظ و غضب کند، در مقابل آن نرمی و مدارا کنید. (1)
انصافاً برای نظافت و استحمام نمی شود حدّ معینی را تعیین کرد؛ از باب مثال: کسی را می بینیم در اثر عرق کردن پاها مجبور می شود هر روز یک مرتبه پاهای خود را شسته و کثافت و عفونت را از خود زائل کند، دیگری در هر هفته یک مرتبه هم محتاج به تطهیر نمی شود. باز یکی در اثر گرمی مزاج و چرب بودن پوست بدن، خود را ملزم می بیند که در هر سه روز یک مرتبه به حمّام رفته و صابون و کیسه بزند و دیگری از هر ده روز هم، به یک مرتبه صابون زدن محتاج نمی شود.
البته شستن پاها از هر دو روز یا از هر سه روز، یک مرتبه و مخصوصاً برای اشخاصی که پاهایش متعفّن می شود، بسیار خوب است؛ ولی این حکم را نمی شود قانون کلی برای همه جا و هر فرد و هر فصلی گرفت. (2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.