پاسخ اجمالی:
میرزا می گوید: در شهرها یکی از لغات و خط موجوده را برای تکلم و نوشتن انتخاب کنید، زیرا این امر سبب اتحاد امم می شود. ممکن است این دستور، مقدمه ای برای ترویج زبان انگلیسی بوده باشد، چنانکه در متحد المآل محفل روحانی ایران، جوانان را به فراگیری زبان انگلیسی تشویق می کند. شگفت آور این که پیغمبر قرن نوزدهم زبان مادری اش فارسی و کتاب آسمانی او عربی و زبان بین المللی او انگلیسی است.
پاسخ تفصیلی:
یکی از خوابهای بسیار شیرین جناب "میرزا"، حکم انتخاب زبان و خط واحد است.
در "اقدس" می گوید: (یا اهل المجالس فی البلاد اختارو لغةً من اللغات یتکلم بها من علی الارض و کذالک من الخطوط هذا سبب الاتّحاد لو انتم تعلمون) ای اهل مجالس در شهرها یکی از لغات موجوده را انتخاب کنید تا همه مردم روی زمین به آن تکلم کنند و همچنین یکی از خطوط را نیز برای نوشتن معین نمائید و این معنی سبب اتحاد امم است. (1)
ممکن است این دستور، مقدمه ای بر ترویج زبان انگلیسی بوده باشد؛ زیرا در مقام تعلیم و تحصیل زبان، زبان انگلیسی را بر زبانهای دیگر مقدم می شمارند، چنانکه در متحد المآل محفل روحانی ایران می گوید: از دیر زمانی، اراده ی متعالیه مولای عزیز بر این تعلق گرفته که جوانان بهائی در فراگرفتن لغت انگلیزی در رتبه اولی، و تحصیل لغت آلمانی در رتبه اخری، سعی و جدّیت تامه مبذول دارند. (2)
تعجب در اینجا است که این پیغمبر قرن نوزدهم زبان مادری و اصلی او فارسی است؛ و چون آیه و لوح نازل می کند، به زبان عربی نازل می کند؛ و کتاب آسمانی او نیز که در درجه اوّل برای فارسی زبانها نازل شده است، عربی است، و در کتاب عربی آسمانی خود نیز از روش و سبک قرآن مجید (قرآنی که آورنده اش عرب و متوجّه به عرب زبانها بوده است) می خواهد تقلید کند؛ و سپس که می خواهد برای پیروان خود زبان مشترک بین المللی تعیین کند، زبان انگلیزی را انتخاب می کند! ممکن است در اینجا ملیّت و وعده های خود را (راجع به عمومیت و احاطه مسلک خود) فراموش کرده باشد.
و در مقام عمل این حکم نیز مانند بسیاری دیگر از احکامش، تا به امروز به مرحله ی اجرا گذاشته نشده و به طور مسلم تا روز قیامت نیز عملی نخواهد شد. (3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.