پاسخ اجمالی:
یکی از وظائف خطیری که شوقی ربانی قبل از مرگ خود، می بایست بدان عمل کند، تعیین جانشین بود. او موظف بود پیش از مرگ، فردی را با ذکر اسم و تعیین قطعی، به نام ولی امرالله در رأس بهائیت قرار دهد. حال آن که چنین نکرد. او چون فرزندی نداشت، برای اداره ی بهائیت، تأسیس بیت العدل را لازم می دانست، و پس از جانشینی عبدالبهاء اعلام کرد: مقدمات تأسیس بیت العدل را فراهم می کند و پس از انتخاب اعضاء، به تعیین شرح وظایف آنها می پردازد و سرانجام پس از 29 سال، اعضای بیت العدل را انتخاب کرد.
پاسخ تفصیلی:
یکی از وظائف خطیری که "شوقی ربانی" قبل از درگذشت بایست بدان عمل کند، تعیین جانشین بود، چون وی فرزندی نداشت. اما طبق وصیت نامه ها و سنتهای رهبران پیشین، مخصوصا به عقیده ی مخالفانش، که هم اکنون در رأس سازمان بهائیت قرار دارند او می بایست با ذکر اسم و تعیین قطعی کسی را که بعد از او در رأس بهائیت قرار می گرفت و به نام "ولی امرالله" نامیده می شد، تعیین کند و حال آنکه وی دست به چنین اقدامی نزد. "عبدالبهاء" در وصیت نامه ای خطاب به شوقی افندی می گوید: « ای احبای الهی! باید ولی امرالله در زمان حیات خویش من هو بعده را تعیین نماید». او همچنین می گوید: « ای یاران! ایادی امرالله را باید، ولی امرالله تسمیه و تعیین کند».
شوقی ربانی که خود می دانست فرزند و جانشین بلا انقطاعی ندارد، برای اداره ی بهائیت، تشکیل و تأسیس "بیت العدل اعظم الهی" را لازم دانست. او ایجاد بیت العدل را در آغاز ولایت خود به همه ی بهائیان جهان اطلاع داده بود. منتهی از همان روزی که وی خبر ایجاد این تشکیلات را به همگان اعلام داشت، زمزمه های مخالفت از هر سو بلند شد. بهائیان تشکیل بیت العدل را طبق الواح وصایا می دانستند. عبدالبهاء در الواح وصایا گفته بود: هرگاه ولی امرالله (شوقی ربانی) طبق یک وصیت نامه مخصوص _ شبیه وصیت نامه ی خود او، که به الواح وصایا معروف است_ جانشین خود را که "ولی امر ثانی" خوانده می شود، تعیین کرد می بایست:
1_ از بین رجال بهائی هشت نفر را در درجه ی اول انتخاب کنند.
2_ این هشت نفر به ریاست ولی امر ثانی (کسی که شوقی ربانی او را به ریاست و پیشوائی انتخاب کرده) دور هم گرد آمده، تشکیل جلسه دهند و بهائیت را اداره کنند.
عبدالبهاء نام چنین تشکیلاتی را بیت العدل الاعظم گذارده است.
شوقی ربانی پس از درگذشت عبدالبهاء در سال 1922 م. به جانشینی وی منصوب شد. او در اولین لحظات چگونگی اداره ی بهائیت را چنین اعلام می دارد:
1_ از حضرت عبدالبهاء تمنای عون و عنایت می نمایم که اینجانب را به اجرای وصایای مبارکه که اهم آنها تعیین جانشین و انتخاب ایادی امرالله است موفق بفرمایند.
2_ تمهیدات لازمه ی کامله ی را که جهت انتخاب و تأسیس بیت العدل عمومی لازم و ضروری است فراهم آورده به یاران ابلاغ خواهد شد.
3_ تکلیف بیت العدل را تکلیف شدید خود دانسته و معتقد است که: « کلیه ی افکار و قوای خود را حصر در فراهم نمودن تمهیدات مهمه ی لازمه از برای تشکیل بیت العدل اعظم الهی خواهد نمود».
او در سال 1951 م. (1328 ش) یعنی شش سال قبل از درگذشت، پیام ذیل را درباره ی تأسیس هیئت بین المللی بهائی، به کلیه ی مراکز بهائی جهان ابلاغ کرد:
« ... به محافل ملیه در شرق و غرب تصمیم خطیر و تاریخی تأسیس اولین شورای بین المللی بهائی را ابلاغ نمائید... درجه ی رشد کنونی محالفل 9 گانه ملیه که با کمال جدیت در سراسر عالم بهائی به خدمات امریه قائمند، مرا بر آن می دارد که تصمیم تاریخی فوق را که بزرگترین قدم در سبیل پیشرفت نظم اداری حضرت بهاء الله در سی سال اخیر محسوب است اتخاذ نمایم.
این شورای جدیدالتأسیس عهده دار انجام سه وظیفه می باشد:
1_ با اولیای حکومت اسرائیل ایجاد روابط نماید.
2_ مرا در ایفای وظائف مربوط به ساختمان فوقانی مقام اعلی کمک و مساعدت کند.
3_ با اولیای کشوری در باب مسائل مربوط به احوال شخصیه داخل مذاکره شود.
و چون این شوری که نخستین مؤسسه ی بین المللی و اکنون در حال جنین است توسعه یابد عهده دار وظائف دیگری خواهد شد و به مرور ایام به عنوان محکمه ی رسمی بهائی شناخته شده، سپس به هیئتی مبدل می گردد که اعضایش از طریق انتخاب معین می شوند و موسم گل و شکوفه ی آن هنگامی است که به بیت العدل عمومی تبدیل و ظهور کامل ثمرات آن وقتی است که مؤسسات متفرعه ی عدیده آن تشکیل گشته، به صورت مرکز اداری بین المللی بهائی در جوار روضه ی مبارکه و مقام اعلی که مقر دائمی آن خواهد بود، انجام وظیفه نماید.
شوقی ربانی در پیام 9/02/ 1922 وعده می دهد: « ... ان شاء الله ... تمهیدات لازمه ی کامله از برای انتخاب و تأسیس بیت العدل عمومی ... ابلاغ به یاران خواهد شد... ».(1)
سرانجام شوقی ربانی پس از 29 سال، اعضای بیت العدل اعظم را انتخاب کرده و این مرکز را تشکیل داد. این انتصاب نامه ی هیئت بین المللی بهائی، حیفا، به دستور شوقی ربانی در اخبار امری سال 109 بهائی و با مقدمه ای به این شرح چاپ شده است: « حضرت ولی امرالله کرارا با اعضای هیئت خاطر نشان فرموده اند که اقدامات روحانی و اداری در این کشور باید مبتنی بر "لوح کرمل" باشد ... سفینه الله شریعت الهی و اشاره به بیت العدل عمومی است که هیئت بین المللی کنونی جنین آن است، و باید پس از طی مراحل متوالی به بیت العدل تبدیدل و در همین کوه مقدس مستقر گردد، و وظائف مقدسه ی خود را انجام دهد.(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.