پاسخ اجمالی:
امام صادق(ع) در برابر مرد زنديق و بى ايمانى كه از محضرش درباره وحدانيّت پروردگارش سؤال كرد؛ فرمود: «هنگامى كه آفرينش را منظّم مشاهده مى كنيم؛ و افلاك را در جريان، و آمد و شد شب و روز و خورشيد و ماه را طبق برنامه منظّم مى بينيم، اين درستى فرمان، و تدبير، و انسجام امور، دليل بر اين است كه مدبّر و پروردگار فقط يكى است».
پاسخ تفصیلی:
اين معنا در روايات و دعاهايى كه از معصومين(عليهم السلام) نقل شده است بازتاب گسترده اى دارد.
از جمله در دعاهاى مختلفى كه در جلد دوم اصول كافى نقل شده است؛ ضمن نيايش ها تعبيرات زير ديده مى شود: «اَللّهُمَّ رَبَّ السَّمواتِ السَّبْعِ وَ رَبَّ الأَرَضيْنَ السَّبْعِ... رَبَّ الْعَرْشِ الْعَظيمِ... رَبَّ الْمَشْعَرِ الْحَرامِ وَ رَبَّ الْبَلَدِ الْحَرامِ وَ رَبَّ الْحِلِّ وَ الْحرامِ... اَلْحَمدُللهِ رَبِّ الصَّباحِ... رَبِّ الْمَلائِكَةِ وَ الرُّوحِ ... رَبِّ الْمُسْتَضْعَفيْنَ... رَبِّ جَبْرَئِيْلَ وَ ميكائيْلَ وَ اِسْرافيلَ وَ رَبِّ الْقُرآنِ الْعَظيمِ وَ رَبِّ مُحَمَّد خاتَمَ النَّبِيِيّيْنَ».(1)
بعضى از اين تعبيرات در روايات اهل سنّت نيز آمده است.(2)
به اين ترتيب هيچ گونه رب و پروردگارى براى آسمان و زمين، فرشتگان و نبيّين، اغنياء و مستضعفين، صبح و شام و كعبه و مكّه و عرش عظيم، جز خداوند قادر يكتا نيست!
اصولا هماهنگى امور جهان و انجام نظامات حاكم بر آن دليل روشنى است بر وحدت مدبّر؛ و لذا در حديثى از امام صادق(عليه السلام) مى خوانيم كه در برابر مرد زنديق و بى ايمانى كه از محضرش سؤال درباره وحدانيّت پروردگار كرد؛ فرمود:
«فَلَمّا رَأَيْنَا الْخَلْقَ مُنْتَظَماً، وَالْفَلَكَ جارِياً، وَاخْتِلافِ اللَّيْلِ وَالنَّهارِ وَالْشَّمْسِ وَالْقَمَرِ، دَلَّ صِحَّةُ الأَمْرِ وَالتَّدبيرِ وَائْتِلافُ الأَمْرِ عَلَى أَنَّ الْمُدَبِّرَ واحِدٌ»؛ (هنگامى كه آفرينش را منظّم مشاهده مى كنيم؛ و افلاك را در جريان، و آمد و شد شب و روز و خورشيد و ماه را طبق برنامه منظّم مى بينيم، اين درستى فرمان، و تدبير، و انسجام امور، دليل بر اين است كه مدبّر و پروردگار فقط يكى است).(3)، (4)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.