پاسخ اجمالی:
این لحظه بر مؤمنان راستین آسان مى گذرد، در حالى که براى افراد بى ایمان سخت دردناک است، این به خاطر آن است که شوق لقاى پروردگار و رحمت و نعمت هاى بى پایان او، چنان گروه اول را از خود بى خود مى کند که دردهاى لحظه انتقال را احساس نمى کنند.
در حالى که برای گروه دوم، وحشت مجازات از یکسو، و مصیبت فراق از دنیایى که به آن دل بسته بودند از سوى دیگر، دردهاى لحظه انتقال از دنیا را مضاعف مى کند.
پاسخ تفصیلی:
لحظه مرگ، لحظه سخت و دردناکى است، چرا چنین نباشد در حالى که لحظه انتقال از این جهان، به جهان دیگر مى باشد، یعنى همان گونه که انتقال انسان از عالم جنین به جهان دنیا توأم با درد و رنج فراوان است، انتقال به جهان دیگر طبعاً چنین خواهد بود.
ولى از روایات اسلامى استفاده مى شود: این لحظه بر مؤمنان راستین آسان مى گذرد، در حالى که براى افراد بى ایمان سخت دردناک است، این به خاطر آن است که: شوق لقاى پروردگار و رحمت و نعمت هاى بى پایان او، چنان گروه اول را از خود بى خود مى کند که دردهاى لحظه انتقال را احساس نمى کنند.
در حالى که گروه دوم، وحشت مجازات از یکسو، و مصیبت فراق از دنیایى که به آن دل بسته بودند از سوى دیگر، دردهاى لحظه انتقال از دنیا را براى آنها مضاعف مى کند.
در حدیثى از امام على بن الحسین(علیه السلام) مى خوانیم: «مرگ براى مؤمن مانند کندن یک لباس چرکین پر حشره، و گشودن غل و زنجیرهاى سنگین، و تبدیل آن به بهترین لباس ها، خوشبوترین عطرها، و راهوارترین مرکب ها، و مرفه ترین منزل ها است و نسبت به کافر مانند کندن یک لباس فاخر، و نقل مکان از منزل هاى مرفه، و تبدیل آن به کثیف ترین و خشن ترین لباس ها، و وحشتناک ترین منزل ها و عظیم ترین عذاب ها است». (1)
در حدیث دیگرى از امام صادق(علیه السلام) مى خوانیم: «مرگ نسبت به مؤمن، همچون عطر بسیار خوشبوئى است که آن را مى بوید و حالتى شبیه خواب به او دست مى دهد، و درد و رنج به کلى از او قطع مى شود! و نسبت به کافر، مانند گزیدن افعى ها و عقرب ها و یا شدیدتر از آن است»!. (2)
امام على(علیه السلام) مى فرماید: «هر خانه اى درى دارد و در خانه آخرت، مرگ است». (3)
آرى، توجه به مرگ مى تواند اثر عمیقى در شکستن شهوات، و پایان دادن به آرزوهاى دور و دراز، و زدودن زنگار غفلت از آئینه دل داشته باشد. (4)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.