پاسخ اجمالی:
معصومین(ع) «غیرت» را یک فضیلت دانسته و برای آن اهمیت زیادی قائل اند. امام صادق(ع) می فرماید: «خداوند غيور است و هر غيورى را دوست دارد و به خاطر غيرتش تمام كارهاى زشت را تحريم فرموده است». همچنین پیامبر(ص) می فرماید: «ابراهيم مرد غيورى بود و من از او غيورترم. خداوند بينى مؤمنانى را كه غيرت ندارند به خاك بمالد»، آن حضرت همچنین می فرماید: «غيرت از ايمان است». امام علی(ع) می فرماید: «عفت انسان به اندازه غيرت او است» و می فرمایند: «خدا لعنت كند كسى را كه غيرت ندارد» و... .
پاسخ تفصیلی:
در روايات اسلامى اهميت بسيار زيادى به مسأله «غيرت» به عنوان يك فضيلت داده شده و حتى از خداوند به عنوان «غيور»؛ (كسى كه بسيار غيرت دارد) ياد شده است، از جمله:
1ـ امام صادق(عليه السلام) مى فرمايد: «اِنَّ اللّهَ غَيُورٌ يُحِبُّ كُلَ غَيُور وَ لِغيرَتِهِ حَرَّمَ الْفَواحِشَ ظاهِرَها وَ باطِنَها»(1)؛ (خداوند غيور است و هر غيورى را دوست دارد و به خاطر غيرتش تمام كارهاى زشت را اعم از آشكار و پنهان تحريم فرموده است).
2ـ آن حضرت در حديث ديگرى می فرمایند: «اِذا لَمْ يَغُرِ الرَّجُلُ فَهُوَ مَنْكُوسُ الْقَلْبِ»(2)؛ (اگر انسانى غيرت نداشته باشد قلب و فكرش وارونه است). به گفته علاّمه «مجلسى» منظور از «قلب وارونه» در اينجا اين است كه همانند ظرف وارونه است كه چيزى در آن جاى نمى گيرد، قلب افراد فاقد غيرت نيز تهى از صفات و اخلاق برجسته انسانى است.(3) اين تعبير نشان مى دهد كه صفت غيرت رابطه نزديكى با ساير اوصاف برجسته انسانى دارد.
3ـ پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله) در حديثی می فرمایند: «كانَ اِبْراهيمُ اَبى غَيُوراً وَ اَنَا اَغْيَرُ مِنْهُ وَ اَرْغَمَ اللّهُ اَنْفَ مَن لايُغارُ مِنَ الْمُؤمِنينَ»(4)؛ (پدرم ابراهيم مرد غيورى بود و من از او غيورترم. خداوند بينى مؤمنانى را كه غيرت ندارند به خاك بمالد).
4ـ همچنین آن حضرت در حديث ديگرى می فرمایند: «اِنّى لَغَيُورٌ وَاللّهُ عَزَّ وَ جَلَّ اَغْيرُ مِنّى وَ اِنَّ اللّه تَعالى يُحِّبُ مِنْ عِبادَهَ الْغَيُورَ»(5)؛ (من غيورم و خداوند از من غيورتر است، و خداوند بندگان غيورش را دوست دارد).
5ـ پیامبر اعظم(ص) می فرمایند: «اِنَّ الْغيرَةَ مِنَ الاْيمانِ»(6)؛ (غيرت از ايمان است) [چرا كه ايمان انسان را دعوت به حفظ دين و آيين و كشور و ناموس خود مى كند، و آن كس كه از اينها دفاع نكند و غيرت نداشته باشد با ايمان نيست].
6ـ اميرمؤمنان على(عليه السلام) در حديثى می فرمایند: «قَدْرُ الرَجُلِ عَلى قَدْرِ هِمَّتِهِ... وَ شَجاعَتُهُ عَلى قَدْرِ اَنَفَتِهِ وَ عِفَّتُهُ عَلى قَدْرِ غَيرَتِهِ»(7)؛ (ارزش انسان به اندازه همت او است، و شجاعت او به اندازه عزّت نفس و بى اعتنائيش [نسبت به ارزشهاى مادى] است، و عفت او به اندازه غيرت او است).
7ـ امام باقر(عليه السلام) می فرمایند: (گروهى از اسيرانی که محکوم به قتل بودند را خدمت پيامبر(صلى الله عليه وآله) آوردند، حضرت يكى از آنها را آزاد فرمود، او از پيامبر(صلى الله عليه وآله) سؤال كرد، چرا مرا آزاد فرمودى، فرمود جبرئيل به من خبر داد كه در تو پنج خصلت است كه خدا و پيامبرش تو را دوست دارند)؛ «اَلْغيرَةُ الشَّديدَةُ عَلى حَرَمِكِ وَ السَّخاءُ وَ حُسْنُ الْخُلْقِ وَ صِدْقُ الِلسانِ وَ الشَّجاعَةِ»(8)؛ (غيرت شديد نسبت به خانواده، و سخاوت و حسن خلق و راستگويى و شجاعت، هنگامى كه آن مرد آن سخن را شنيد، اسلام آورد و جزء مسلمانان برجسته شد، و در يكى از غزوات كه با پيامبر(صلى الله عليه وآله) بود به درجه شهادت نائل گشت).
8ـ اميرمؤمنان على(عليه السلام) در حديثی ضمن نكوهش از بعضى مردم عراق كه زنانشان در بيرون منزل به صورت زننده اى با مردان اختلاط داشتند، می فرماید: «لَعَنَ اللّهُ مَنْ لايُغارُ»(9)؛ (خدا لعنت كند كسى را كه غيرت ندارد).(10)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.