پاسخ اجمالی:
ایشان در بخشی از خطبه 106 پس از اشاره به عظمتی که مسلمانان در سایه اسلام پیدا کردند، به ناسپاسى مردم در مقابل آن همه نعمت و قدرت اشاره كرده، و مردم را توبیخ می کند به اينكه اگر يك سنّت قبيلگى و طايفه اى در ميان آنها شكسته مى شد، فريادشان بلند مى گشت؛ امّا بنى اميّه در مقابل چشم آنها، تمام سنن الهى را درهم شكستند؛ ولى آنها فرياد بر نكشيدند و اين ناسپاسى بسيار بزرگى در برابر آن همه نعمت هاى الهى بود و باعث تسلط بنی امیه بر ایشان گردید.
پاسخ تفصیلی:
امام علي(عليه السلام) در بخشی از خطبه 106 «نهج البلاغه»، پس از اشاره به عظمتی که مسلمانان در سایه اسلام پیدا کردند، به ناسپاسى مردم در مقابل آن همه نعمت و قدرت اشاره كرده، مى فرمايد: (با اين همه مى بينيد، قوانين و پيمان هاى الهى شكسته شده امّا به خشم نمى آئيد!؛ در حالى كه اگر پيمان ها و سنّت هاى پدرانتان نقض گردد، سخت ناراحت مى شويد! [آیا براى پيمان هاى الهى به اندازه پيمان هاى پدرانتان ارزش قائل نيستيد؟])؛ «وَ قَدْ تَرَوْنَ عُهُودَ اللهِ مَنْقُوضَةً فَلَا تَغْضَبُونَ! وَ أَنْتُمْ لِنَقْضِ ذِمَمِ آبَائِكُمْ تَأْنَفُونَ!».(1)
اشاره به اينكه اگر يك سنّت قبيلگى و طايفه اى در ميان آنها شكسته مى شد، فريادشان بلند مى گشت؛ امّا بنى اميّه در مقابل چشم آنها، تمام سنن الهى را درهم شكستند؛ ولى آنها فرياد بر نكشيدند و اين ناسپاسى بسيار بزرگى در برابر آن همه نعمت هاى الهى بود. سپس مى افزايد: (در گذشته، امور حكومت به دست شما بود و از ناحيه شما به ديگران مى رسيد و نتيجه [و داورى] نهايى به سوى شما باز مى گشت؛ ولى شما مقام خويش را به ستمگران واگذار كرديد و زمام امور خود را به دست آنها سپرديد و مأموريّت هاى الهى را به آنها داديد!)؛ «وَ كَانَتْ أُمُورُ اللهِ عَلَيْكُمْ تَرِدُ، وَ عَنْكُمْ تَصْدُرُ، وَ إِلَيْكُمْ تَرْجِعُ، فَمَكَّنْتُمُ الظَّلَمَةَ مِنْ مَنْزِلَتِكُمْ، وَ أَلْقَيْتُمْ إِلَيْهِمْ أَزِمَّتَكُمْ، وَ أَسْلَمْتُمْ أُمُورَ اللهِ فِي أَيْدِيهمْ».
اين ناسپاسى بزرگ ديگرى بود كه بعد از آن همه، قوّت و قدرت - به گونه اى كه همه چيز در دست آنها بود، و جز به اراده آنها كارى انجام نمى شد - ميدان را براى ظالمان خالى كردند و آنها بر جاى پيغمبر اكرم(صلى الله عليه وآله) تكيه زدند و زمام امور مسلمين را به دست گرفتند. در ادامه اين سخن مى فرمايد: (آنها به شبهات عمل مى كنند و در شهوات غوطه ورند!)؛ «يَعْمَلُونَ بِالشُّبُهَاتِ، وَ يَسِيرُونَ فِي الشَّهَوَاتِ».
منظور از جمله «يَعْمَلُونَ بِالشُّبَهَاتِ» اين است كه آنها (بنى اميّه) براى توجيه كارهاى خلاف خود، به متشابهات و تعبيراتى از «قرآن مجيد» يا كلمات پيامبر(صلى الله عليه وآله) - كه مى توانستند به كمك قرائت هاى جديد، بر مقصود انحرافى خود تطبيق دهند - تمسّك مى جستند؛ و به جاى اينكه به هدايت مردم و نشر عدالت و تقوی بپردازند، در شهوات غوطه ور بودند و چيزى جز حفظ مقام و شهوات حيوانى و انتقام جويى هاى وحشيانه و سنن جاهلى براى آنها مفهومى نداشت.
آرى، در عصر حكومت پيامبر(صلى الله عليه وآله)، كارها به دست صالحان سپرده مى شد؛ و برنامه هاى حكومت اسلامى در تمام زمينه ها در مسير اسلام پيش مى رفت؛ ولى غفلت و سستى و ناسپاسى مردم سبب شد كه بازماندگان دوران جاهليّت و تفاله هاى شرك و عصبيّت؛ فرزندان ابوسفيان - دشمن شماره يك اسلام - بر تخت و حكومت اسلامى تكيه زدند و همه چيز را دگرگون ساختند.(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.