پاسخ اجمالی:
«جریر بن عبدالله» از صحابه مشهور پيامبر(ص) و از قبيله «بجيله» از قبايل يمن بود كه در سال دهم در محضر پیامبر(ص) اسلام آورد. او به همراه قبيله خود در فتح قادسيه حضوری موثر داشت و از سوی عثمان فرماندار همدان شد. وي بعدها در دوران حكومت امام علي(ع)، مأمور رساندن نامه حضرت به معاویه شد؛ اما نتوانست نقش خود را به خوبى ايفا كند و این موضوع باعث بدبینی مردم عراق به او شد و آنها او را طرفدار معاويه شمردند. جرير از اين بدبينى دلگير شد و به جزيره قرقيسا رفت و تا آخر عمر از كارهاى سياسى و اجتماعى دورى گزيد.
پاسخ تفصیلی:
«جرير بن عبدالله» از مشاهير صحابه و از قبيله «بجيله» از قبايل يمن است. «بجيله» نام زنى بود معروف در آن قبيله كه قبيله به نام او ناميده شد و گاهى منسوب به آن قبيله را «بجلي» مى گويند. جرير در سال دهم هجرت در رأس 150 تن از قبيله بجله نزد رسول خدا(صلی الله علیه وآله) آمد و اسلام آورد. پيغمبر(صلی الله علیه وآله) او را احترام كرد و هنگامى كه دست خود را براى بيعت گشود فرمود: «بيعت به اين شرط كه به يكتايى خداوند و نبوّت من ايمان داشته باشى، نماز را به پا دارى و زكات را بپردازى، خيرخواه مسلمانان باشى و روزه ماه رمضان را انجام دهى و والى مسلمانان را اطاعت كنى». سپس آن حضرت اوضاع منطقه زندگى او را سؤال كرد، جرير عرض كرد: «يا رسول الله! اسلام در آن منطقه ظاهر شده و مردم بتها را شكستند». فرمود: «بت «ذوالخلصه» چطور؟»، عرض كرد: «اين بت بزرگ به حال خود باقى است». حضرت وى را مأمور به نابود كردن آن ساخت. جرير با 200 تن از قبيله خويش به آنجا شتافت و بعد از چند روز بازگشت و عرض كرد: «به خدا سوگند آن را ويران كردم و به پيش چشم عبادت كنندگانش آتش زدم».
جرير همراه قبيله بجيله در فتح قادسيه شركت داشت و مؤثر بود. بعداً از سوى عثمان به عنوان فرماندار منطقه همدان منصوب شد و بعد از قتل خليفه سوم و رسيدن نامه امير مؤمنان(عليه السلام) به او، مردم را به امامت حضرت و بيعت با او دعوت كرد و بعد از چندى به كوفه آمد و چون در ميان مردم شام شهرتى داشت، امام(عليه السلام) نامه خود را - كه براى معاويه نوشته بود - به دست او داد كه به شام برود؛ ولى نتوانست نقش خود را به خوبى ايفا كند و به كوفه بازگشت. مردم عراق به او بدبين شدند و او را طرفدار معاويه شمردند. جرير از بدبينى عراقيان دلگير شد و به جزيره قرقيسا رفت و از كارهاى سياسى و اجتماعى دورى گزيد.(1)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.