پاسخ اجمالی:
بعضي ها اشكال مي كنند كه اگر مهدويّت حضرت مهدي(عج) معلوم بوده چرا افرادي از امامان به عنوان مهدي معرفي شده اند؟ در جواب بايد گفت: برخي به دليل اين كه از يك طرف ظلم زيادي مى ديدند و از طرف ديگر همه اهل بيت(ع) را هدايت شده و هادى مى دانستند، درباره آنها ادعاى مهدويت مى كردند که غالباً افرادی ساده انديش و جاهل بودند. كسانى هم كه چنين ادعايى داشته اند دوام نياورده و بعد از مدت كوتاهى يا هدايت شده يا منقرض مي شدند.
پاسخ تفصیلی:
«احمد كاتب» مى گويد: «اگر مهدويت حضرت مهدى(عليه السلام) واضح بوده چرا قبل از ولادت حضرت مهدى(عليه السلام) گروهى قائل به مهدويّت امام على(عليه السلام) يا فرزندش محمد بن حنفيه و نفس زكيه و امام صادق(عليه السلام) و امام كاظم(عليه السلام) و سيد محمد فرزند امام هادى(عليه السلام) و حتى امام عسكرى(عليه السلام) شدند؟».
در پاسخ بايد گفت:
1. اگر چه در برخى از احاديثى كه از جانب رسول خدا(صلى الله عليه و آله) و اهل بيت او درباره خروج مهدى(عجل الله تعالی فرجه الشريف) وارد شده تصريح شده كه او قطعاً فرزند امام عسكرى(عليه السلام) امام يازدهم است؛ ولى برخى هنگامى كه ظلم و تجاوز را زياد مى ديدند و از طرفى همه اهل بيت(عليهم السلام) را هدايت شده و هادى مى دانستند، گاهى به اميد اينكه يكى از اهل بيت، مهدى امت است به سراغ او مى آمدند و ادعاى مهدويّت در حق او مى كردند و جماعتى را نيز به دنبال خود مى كشيدند. اين افراد غالباً جزء انسان هاى ساده انديش و جاهل بودند و در برخى از موارد مسائل سياسى نيز در اين ادعا دخالت داشته است.
2. كسانى كه چنين ادعايى داشته اند هرگز دوام نياورده و بعد از مدت كوتاهى به جرگه عموم شيعيان پيوسته و يا منقرض شده اند.
3. ميزان در عقيده يك مذهب، نظر غالب افراد و علماى آن مذهب است و مى دانيم كه عقيده به مهدويت حضرت مهدى(عجل الله تعالی فرجه الشريف) فرزند امام عسكرى(عليه السلام) عقيده قريب به اتفاق شيعيان به حساب مى آيد.
4. در برخى از موارد كه گروهى قائل به مهدويّت غير از حضرت مهدى(عجل الله تعالی فرجه الشريف) شدند به جهت شبهه اى بوده كه براى آنها پديد آمده است؛ زيرا موقعيت آن عصر چنين حيرت و ترديدى را اقتضا داشته است و امری طبیعی می باشد، اگر چه اين حيرت نيز بعد از مدت كوتاهى برطرف گشت.(1)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.