پاسخ اجمالی:
ایشان معتقد است نمى توان در گناهان صغيره مجرمين را تعزير كرد؛ زيرا نه در سيره حضرات معصومين(ع)، و نه فقهاى اسلام، نديده ايم كه مردم را در تمام گناهان صغيره شلاّق بزنند. پس تعزير فقط در گناهان كبيره جارى مى گردد. ضمن اینکه طبق آنچه در آيه 31 سوره نساء آمده، خداوند متعال گناهان صغيره را مى بخشد و وقتى كه خداوند گناهان صغيره را مورد بخشش قرار مى دهد، چگونه مى توان در مورد آن تعزير كرد؟
پاسخ تفصیلی:
مرحوم «صاحب جواهر» تعزیر را منحصر در کبائر می داند؛ و دلايل ایشان بر انحصار تعزير به كبائر از این قرار است:
1ـ نمى توان در گناهان صغيره مجرمين را تعزير كرد؛ زيرا نه در سيره حضرات معصومين(عليهم السلام)، و نه فقهاى اسلام، نديده ايم كه مردم را در تمام گناهان صغيره شلاّق بزنند. پس تعزير فقط در گناهان كبيره جارى مى گردد.
از این دلیل ایشان مى توان پاسخ داد به این كه: تعزير منحصر به ضرب نيست، بلكه همان گونه كه در كلمات واژه شناسان و فقها آمده، مراتب مختلفى دارد كه ضرب، يك مرحله آن است، و اعراض، قهر، ترك رفت و آمد، توبيخ و سرزنش و مانند آن، مراحل ديگر آن محسوب مى شود، و اجراى اين مراحل در گناهان صغيره متصوّر است.
2ـ طبق آنچه در آيه 31 سوره نساء آمده، خداوند متعال گناهان صغيره را مى بخشد؛ «اِنْ تَجْتَنِبُوا كَبائِرَ ما تُنْهَوْنَ عَنْهُ نُكَفِّرْ عَنْكُمْ سَيِّئاتِكُمْ وَ نُدْخِلْكُمْ مُدْخَلا كَريماً»؛ (اگر از گناهان بزرگى كه از آن نهى مى شويد پرهيز كنيد، گناهان كوچك شما را مى پوشانيم؛ و شما را در جايگاه خوبى وارد مى سازيم) وقتى كه خداوند گناهان صغيره را مورد بخشش قرار مى دهد، چگونه مى توان در مورد آن تعزير كرد؟ خود صاحب جواهر در کتاب جواهر در جلد 41، صفحه 448 به اين دليل اشاره كرده است. اشكالى كه در اينجا به نظر مى رسد اين است كه، اين دليل كوتاه و اخصّ از مدّعى است، و شامل تمام مصاديق آن نمى شود؛ زيرا طبق آنچه در آيه شريفه آمده خداوند از گناهان صغيره افرادى مى گذرد كه توفيق ترك گناهان كبيره را داشته باشند، امّا آنان كه هم آلوده به كبائر هستند، و هم مرتكب صغائر مى شوند، مشمول آيه مذكور نيستند.(1) نتيجه اين كه هيچ يك از دو دليل صاحب جواهر قانع كننده نيست.(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.