پاسخ اجمالی:
«تعزيرات»، به خصوص در عصر و زمان ما، جايگاه ويژه خود را دارد، تا آنجا كه مى توان گفت بدون اجراى اين نوع از مجازاتها، عمل كردن به قوانين الهى و رسيدن به جامعه سالم و ايجاد امنيّت، امكان پذير نمى باشد؛ زيرا همان گونه كه در اطراف خود مى بينيم و شاهد هستيم، جرائم و بزهكاريها بر اثر عوامل مختلفى فزونى يافته و روز به روز شاهد افزايش آن مى باشيم.
پاسخ تفصیلی:
گرچه بهترين راه براى از ميان بردن مفاسد اخلاقى و اجتماعى بالا بردن سطح فرهنگ و ايمان مردم است، ولى به هر حال تعزيرات، به خصوص در عصر و زمان ما، جايگاه ويژه خود را دارد، تا آنجا كه مى توان گفت بدون اجراى اين نوع از مجازاتها، عمل كردن به قوانين الهى، و رسيدن به جامعه سالم، و ايجاد امنيّت، امكان پذير نمى باشد؛ زيرا همان گونه كه در اطراف خود مى بينيم و شاهد هستيم، جرائم و بزهكاريها بر اثر عوامل مختلفى فزونى يافته، و روز به روز شاهد افزايش آن مى باشيم. آمارها نشان مى دهد كه هم انواع گناهان گسترده تر شده، و جرائم نو و تازه اى بروز نموده، و هم مبتلايان به آن فزونتر گشته اند! در حالى كه در قوانين اسلامى، تنها براى دَه جرم مجازات خاصّى پيش بينى شده، كه از آن به حدود اسلامى تعبير مى شود. این ده جرم عبارتند از:
1ـ اعمال منافى عفّت (حدّ زنا)
2ـ همجنس گرايى در مردان (حدّ لواط)
3ـ همجنس گرايى در زنان (حدّ مساحقه)
4ـ واسطه گرى در اعمال منافى عفّت (حدّ قيادت)
5ـ نسبت زنا و لواط دادن (حدّ قذف)
6ـ تغيير دين و آيين (حدّ ارتداد) و آنچه ملحق به آن است.
7ـ شرابخورى (حدّ مسكر)
8ـ دزدى (حدّ سرقت)
9ـ ايجاد ناامنى وسيع در جامعه (حدّ محارب)
10ـ جادوگرى (حدّ ساحر)
امّا ساير جرمها، كه بسيار بيشتر از حدود فوق است، و آلودگان به آن فراوانند، مجازات معيّنى نداشته، و مشمول احكام تعزيرات مى باشد. با توجّه به اين نكته، لازم است با نگاهى تازه به اين پديده فقهى كاربردى پرداخت، و به طور دقيق و گسترده پيرامون آن فكر كرد.(1)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.