پاسخ اجمالی:
اولا: اعتقاد شیعه به امامت اهل بیت ریشه در قرآن و سنت نبوی دارد و معتقدانی از صحابه صدر اول دارد لذا عدد شیعه درحال تغییر و فزونی است. ثانیا: تغییر به معنی پیشرفت و گسترش علوم و معارف شیعه در طی اعصار با حفظ مبانی و اصول بوده است. ثالثا: عنوان تشیع بر اساس معانی حبی، سیاسی و عقیدتی قابل طبقه بندی است و اطلاق شیعه بر مخالفین عثمان بوده فقط یکی از آن معانی است.
پاسخ تفصیلی:
دکتر قفارى وهابى مى گوید: «عقاید شیعه و افکار آنان دائماً در حال تغییر و پیشرفت است.
تشیّع در عصر اوّل، غیر از تشیّع در عصرهاى بعد از آن است. و لذا در صدر اوّل شیعه را بر کسانى اطلاق مى کردند که على را بر عثمان مقدم مى داشتند....»(1)
در پاسخ به او باید گفت: اوّلا: عقیده شیعه به امامت اهل بیت(علیهم السلام) ریشه در قرآن و سنّت نبوى دارد، و گروهى از صحابه مانند سلمان و ابوذر به آن اعتقاد داشتند. این عقیده در طول تاریخ و قرن ها ادامه پیدا کرد و تا کنون باقى است. این عدد شیعیان است که دائماً در حال فزونى و گسترش است.
ثانیاً: آرى، به یک معنا این مطلب قابل قبول است که عقیده شیعه در تطوّر و پیشرفت است، و آن این که بزرگان شیعه در طول تاریخ درصدد تهذیب و تبیین و گسترش مفاهیم شیعى بوده و ادله خود را بر امامت اهل بیت گسترش داده و فقه و عقاید و اخلاقیات و مسائل گوناگون را به روز تفسیر کرده و با حفظ مبانى و اصول، آن ها را در بین جوامع بشرى و اسلامى انتشار داده اند.
ثالثاً: تشیّع در سه معنى به کار رفته است:
الف) تشیّع حبّى; یعنى اعتقاد به این که اهل بیت(علیهم السلام) داراى فضایلى بى کران هستند و لذا باید آن ها را دوست داشت. اهل سنّت عموماً این نوع تشیّع را ـ هر چند با شدّت و ضعف ـ دارا هستند. لذا به جهت شدّت محبت شافعى به اهل بیت(علیهم السلام) عده اى او را شیعه معرفى کرده اند.
ب) تشیّع سیاسى; این عنوان در اصطلاح بر کسانى اطلاق مى شد که حضرت على(علیه السلام) را بر سایر صحابه، خصوصاً عثمان مقدّم مى داشتند. کوفیانِ عصر امام على و امام حسن و امام حسین(علیهم السلام)را به طور عموم مى توان از این دسته به حساب آورد.
ج) تشیّع عقیدتى و ولایى; این دسته کسانى هستند که معتقد به ولایت و امامت و وصایت بلا فصل حضرت على(علیه السلام) مى باشند و نیز یازده اولاد معصوم او را امامان به حقّ بر عموم مسلمانان مى دانند. این دسته از افراد از عصر رسول خدا(صلى الله علیه وآله) وجود داشته و تا کنون در رشد و گسترش هستند.
بر این اساس آن گروهى که قفارى در صدر اوّل به عنوان شیعه معرفى کرده همان شیعه سیاسى است.(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.