پاسخ اجمالی:
عثمان بن سعيد عمری از قبيله بنى اسد بود و به مناسبت سكونت در شهر سامرّاء، به او عسكرى می گفتند. در محافل شيعه از او به نام سمّان ياد مى شد، زيرا در لباس روغن فروش، به فعالیت های سیاسی مى پرداخت و اموال متعلق به امام را، در ظرف هاى روغن قرار داده و به محضر امام عسكرى(ع) مى رساند. وی پیش از نیابت خاص، از وكلا مورد اعتماد حضرت هادى و حضرت عسكرى(ع) بود. امام عسکری(ع) به شیعیان فرمودند: آنچه عثمان بن سعيد مى گويد، بپذيريد، مطيع فرمان او باشيد، او نماينده امام شماست و اختيار با اوست.
پاسخ تفصیلی:
عثمان بن سعيد از قبيله بنى اسد بود و به مناسبت سكونت در شهر سامرّاء، «عسكرى» نيز ناميده مى شد. در محافل شيعه از او به نام «سمّان»؛ (روغن فروش) ياد مى شد، زيرا به منظور استتار فعاليت هاى سياسى، روغن فروشى مى كرد و اموال متعلق به امام را، كه شيعيان به وى تحويل مى دادند، در ظرف هاى روغن قرار داده به محضر امام عسكرى مى رساند.(1) او مورد اعتماد و احترام عموم شيعيان بود.(2) گفتنى است كه عثمان بن سعيد قبلاً نيز از وكلا و ياران مورد اعتماد حضرت هادى و حضرت عسكرى(عليهما السلام) بوده است. «احمد بن اسحاق» كه خود از بزرگان شيعه مى باشد، مى گويد:
روزى به محضر امام هادى رسيدم و عرض كردم: من گاهى غايب و گاهى (در اينجا) حاضر و وقتى هم كه حاضرم هميشه نمى توانم به محضر شما برسم. سخن چه كسى را بپذيرم و از چه كسى فرمان ببرم؟
امام فرمود: «اين ابو عَمْرو (عثمان بن سعيد عَمْرى)، فردى امين و مورد اطمينان من است، آنچه به شما بگويد، از جانب من مىگويد و آنچه به شما برساند، از طرف من مىرساند».
احمد بن اسحاق مىگويد: پس از رحلت امام هادى(علیه السلام) روزى به حضور امام عسكرى(علیه السلام) شرفياب شدم و همان سؤال را تكرار كردم.
حضرت مانند پدرش فرمود: اين ابو عَمْرو مورد اعتماد و اطمينان امام پيشين، و نيز طرف اطمينان من در زندگى و پس از مرگ من است. آنچه به شما بگويد از جانب من مىگويد و آنچه به شما برساند از طرف من مى رساند.(3)
پس از رحلت امام عسكرى، مراسم تغسيل و تكفين و خاك سپارى آن حضرت را، در ظاهر، عثمان بن سعید انجام داد.(4) نيز همو بود كه روزى در حضور جمعى از شيعيان به فرمان امام عسكرى(علیه السلام) و به نمايندگى از طرف آن حضرت، اموالى را كه گروهى از شيعيان يمن آورده بودند، از آنان تحويل گرفت و امام در برابر اظهارات حاضران مبنى بر اينكه با اين اقدام حضرت، اعتماد و احترامشان نسبت به عثمان بن سعيد افزايش يافته است، فرمود: گواه باشيد كه عثمان بن سعيد وكيل من است، و پسرش محمد نيز، وكيل پسرم مهدى خواهد بود.(5) همچنين، در پايان ديدار چهل نفر از شيعيان با حضرت مهدى(عج)، امام عسکری(علیه السلام) خطاب به حاضران فرمود:
آنچه عثمان (بن سعيد) مى گويد، از او بپذيريد، مطيع فرمان او باشيد، سخنان او را بپذيريد، او نماينده امام شماست و اختيار با اوست.(6)
تاريخ وفات عثمان بن سعيد روشن نيست. برخى احتمال داده اند او بين سال هاى 260 - 267 در گذشته باشد و برخى ديگر فوت او را در سال 280 دانسته اند.(7)، (8)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.