پاسخ اجمالی:
در آغاز سوره قمر، از مساله نزدیکى قیامت و موضوع «شق القمر» سخن گفته، سپس درباره قوم «نوح» و قوم «عاد» و قوم «ثمود» و قوم «لوط» و «آل فرعون» آیاتی بیان شده و در آخرین بخش، مقایسه اى میان این اقوام و مشرکان «مکّه» و مخالفان پیامبر اسلام(ص) کرده و سوره را با شرح قسمتى از مجازات مجرمان در قیامت، و پاداش هاى عظیم پرهیزگاران، پایان مى دهد.
پاسخ تفصیلی:
این سوره ویژگى سوره هاى مکّى را، که بحث هاى داغ از مبدأ و معاد است در بر دارد، و مخصوصاً بیانگر کیفرهاى گروهى از اقوام پیشین است، که بر اثر لجاجت و عناد و پیمودن راه کفر و ظلم و فساد، یکى پس از دیگرى، به عذاب هاى کوبنده الهى گرفتار، و هلاک شدند.
و به دنبال هر یک از این سرگذشت ها، جمله: «وَ لَقَدْ یَسَّرْنَا الْقُرْآنَ لِلْذِّکْرِ فَهَلْ مِنْ مُدَّکِر»؛ (1) (ما قرآن را براى تذکر سهل و آسان ساختیم، آیا کسى هست که پند گیرد) تکرار مى کند، تا درسى باشد براى مسلمین و کفار!
روى هم رفته محتواى این سوره را در هفت بخش، مى توان خلاصه کرد:
1 ـ آغاز سوره، از مساله نزدیکى قیامت و موضوع «شق القمر» و اصرار مخالفان در انکار آیات الهى سخن مى گوید.
2 ـ در بخش دیگر، از نخستین قوم سرکش و متمرد و لجوج یعنى قوم «نوح» و مساله «طوفان» به صورت فشرده اى بحث مى کند.
3 ـ بخش دیگر، داستان قوم «عاد» و عذاب دردناک آنها را شرح مى دهد.
4 ـ در چهارمین بخش، سخن از قوم «ثمود» و مخالفت آنها با پیامبرشان «صالح»(علیه السلام) است، و همچنین «معجزه ناقه»، و بالاخره مجازات آنها با «صیحه آسمانى» است.
5 ـ سپس، به سراغ قوم «لوط» مى رود، و ضمن اشاره گویا و فشرده اى به کفر و انحراف اخلاقى آنها، به قسمتى از عذاب دردناکشان اشاره مى کند.
6 ـ در بخش دیگر، سخن بسیار کوتاهى از «آل فرعون» و مجازات آنها آمده.
7 ـ و در آخرین بخش، مقایسه اى میان این اقوام و مشرکان «مکّه» و مخالفان پیامبر اسلام(صلى الله علیه وآله) کرده، آینده خطرناکى را که در صورت ادامه این راه در پیش دارند، بازگو مى کند، و سوره را با شرح قسمتى از مجازات مجرمان در قیامت، و پاداش هاى عظیم پرهیزگاران، پایان مى دهد.
آیات سوره، غالباً کوتاه، و بسیار داغ و تکان دهنده است.
نام گذارى سوره به نام «قمر»، به مناسبت نخستین آیه این سوره است که، از «شقّ القمر» بحث مى کند.(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.