پاسخ اجمالی:
مردی از مسلمانان یکی از مشرکان را که در پرداخت دین خود تعلل می ورزید به قیامت قسم داد و گفت: قسم به چیزى که بعد از مرگ در انتظار او هستم... مرد مشرک گفت: گمان مى برى ما بعد از مرگ زنده مى شویم؟ سوگند به خدا که او هیچ مرده اى را زنده نخواهد کرد. آيه فوق نازل شد و به او و مانند او پاسخ گفت.
پاسخ تفصیلی:
در آیه (38) سوره «نحل» می خوانیم: «وَ أَقْسَمُوا بِاللّهِ جَهْدَ أَیْمانِهِمْ لایَبْعَثُ اللّهُ مَنْ یَمُوتُ بَلى وَعْداً عَلَیْهِ حَقّاً وَ لکِنَّ أَکْثَرَ النّاسِ لایَعْلَمُونَ»؛ (آنها سوگندهاى شدید به خدا یاد کردند که: «هرگز خداوند کسى را که مى میرد، بر نمى انگیزد»! آرى، این وعده قطعى خداست [که همه مردگان را براى جزا باز مى گرداند]؛ ولى بیشتر مردم نمى دانند).
شأن نزول:
مفسران در شأن نزول این آیه چنین نقل کرده اند که: مردى از مسلمانان از یکى از مشرکان طلبى داشت، هنگامى که از او مطالبه کرد، او در پرداخت دین خود تعلل ورزید.
مرد مسلمان ناراحت شد و ضمن سخنانش چنین سوگند یاد کرد: قسم به چیزى که بعد از مرگ در انتظار او هستم... (و هدفش قیامت و حساب خدا بود). مرد مشرک گفت: گمان مى برى ما بعد از مرگ زنده مى شویم؟! سوگند به خدا! که او هیچ مرده اى را زنده نخواهد کرد (این سخن را به این جهت گفت که: آنها بازگشت مردگان را به حیات و زندگى مجدد، محال یا بیهوده مى پنداشتند). آیه فوق نازل شد و به او و مانند او پاسخ گفت،(1) و مسأله معاد را با دلیل روشنى بیان کرد، در حقیقت گفتگوى این دو نفر سببى بود براى طرح مجدد مسأله معاد.(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.