پاسخ اجمالی:
گروهى از مسلمانان مانند بلال، صهیب و... پس از اسلام آوردن در مکّه سخت تحت فشار بودند، آنها بعد از پیامبر(ص) به مدینه هجرت کردند؛ صهیب به مشرکان مکّه گفت: اموال مرا بگیرید و بگذارید به مدینه بروم، آنها موافقت کردند.صهیب تمام اموال خود را به آنها داد، و به سوى پیامبر(ص) هجرت کرد، برخی به او گفتند: معامله پر سودى کردى. آیات فوق نازل شد و پیروزی آنها در دو جهان را بازگو کرد.
پاسخ تفصیلی:
در آیات (41 ـ 42) سوره «نحل» می خوانیم: «وَ الَّذِینَ هاجَرُوا فِی اللّهِ مِنْ بَعْدِ ما ظُلِمُوا لَنُبَوِّئَنَّهُمْ فِی الدُّنْیا حَسَنَةً وَ لاََجْرُ الاْخِرَةِ أَکْبَرُ لَوْ کانُوا یَعْلَمُونَ * الَّذِینَ صَبَرُوا وَ عَلى رَبِّهِمْ یَتَوَکَّلُونَ»؛ (آنها که پس از ستم دیدن در راه خدا، هجرت کردند، در این دنیا جایگاه [و مقام] خوبى به آنها مى دهیم؛ و پاداش آخرت، از آن هم بزرگ تر است اگر مى دانستند * آنها کسانى هستند که صبر و استقامت پیشه کردند، و تنها بر پروردگارشان توکل مى کنند).
شأن نزول:
بعضى از مفسران در شأن نزول این آیات چنین نقل کرده اند که گروهى از مسلمانان مانند: «بلال»، «عمّار یاسر»، «صهیب» و «خبّاب» پس از اسلام آوردن در «مکّه» سخت تحت فشار بودند، و براى تقویت اسلام و رساندن صداى خود به دیگران، پس از هجرت پیامبر(صلى الله علیه وآله) به «مدینه» هجرت کردند، هجرتى که باعث پیروزى آنها و دیگران شد. در این میان «صهیب» که مرد مسنى بود به مشرکان
«مکّه» چنین پیشنهاد کرد: من پیر مردم و بودن من با شما سودى به حال شما ندارد، و اگر مخالفتان باشم قدرت بر وارد کردن زیان به شما ندارم، بیائید اموال مرا بگیرید و بگذارید به «مدینه» بروم، آنها موافقت کردند.
«صهیب» تمام اموال خود را به آنها داد، و به سوى پیامبر(صلى الله علیه وآله) هجرت کرد، بعضى به «صهیب» گفتند: معامله پر سودى کردى! آیات فوق نازل شد و پیروزى او و امثال او را در این جهان و جهان دیگر بازگو کرد.
در تواریخ آمده است: در زمان خلفاء هنگامى که اموال بیت المال تقسیم مى شد و نوبت به مهاجرین مى رسید، به آنها مى گفتند: سهم خود را بگیرید، این همان است که خدا در این دنیا به شما وعده داده، و آنچه در انتظار شما در جهان دیگر است بیشتر است، سپس آیه فوق را مى خواندند.(1)، (2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.