پاسخ اجمالی:
خداوند در آیه 99 سوره «انعام» ساختمان میوه ها را به عنوان نشانه روشنى از قدرت و حکمت خدا براى افرادى که ایمان مى آورند معرفی می کند.
نطفه هاى نر با وسایل مخصوصى (وزش باد یا حشرات و مانند آنها) از کیسه هاى مخصوص جدا مى شوند، و روى قسمت مادگى گیاه قرار مى گیرند، پس از انجام عمل لقاح و ترکیب شدن با یکدیگر، نخستین تخم و بذر تشکیل مى گردد، و در اطرافش انواع مواد غذایى آن را در بر مى گیرند.
پاسخ تفصیلی:
پاسخ این سؤال را مى توان از آیه 99 سوره «انعام» به دست آورد: خداوند مى گوید: (نگاهى به ساختمان میوه آن به هنگامى که به ثمر مى نشیند، و همچنین نگاهى به چگونگى رسیدن میوه ها بکنید که در اینها نشان هاى روشنى از قدرت و حکمت خدا براى افرادى است که ایمان مى آورند)؛ «... اُنْظُرُوا إلى ثَمَرِهِ إذا أثْمَرَ وَ یَنْعِهِ إنَّ فى ذلِکُم لاَیات لِقَوم یُؤمِنُونَ». (1)
نطفه هاى نر با وسایل مخصوصى (وزش باد یا حشرات و مانند آنها) از کیسه هاى مخصوص جدا مى شوند، و روى قسمت مادگى گیاه قرار مى گیرند، پس از انجام عمل لقاح و ترکیب شدن با یکدیگر، نخستین تخم و بذر تشکیل مى گردد، و در اطرافش انواع مواد غذایى آن را در بر مى گیرند. این مواد غذایى از نظر ساختمان بسیار متنوع و همچنین از نظر طعم و خواص غذایى، و طبى فوق العاده متفاوتند.
گاهى یک میوه (مانند انار و انگور) داراى صدها دانه است که هر دانه اى از آنها خود جنین و بذر درختى محسوب مى شود و ساختمانى بسیار پیچیده و تو در تو دارد.
شرح ساختمان همه میوه ها و مواد غذایى و داروئى آنها از حوصله این بحث خارج است، ولى بد نیست به عنوان اشاره اى به ساختمان میوه انار که در قرآن در آیه فوق (در فراز میانى آیه) به آن اشاره کرده است، بنمائیم:
اگر یک انار را بشکافیم و یک دانه کوچک آن را به دست گرفته و در مقابل آفتاب یا چراغ قرار دهیم، و درست در آن دقت کنیم مى بینیم از قسمت هاى کوچکترى تشکیل شده که همانند بطرى هاى بسیار کوچکى با محتواى مخصوص آب انار در کنار هم چیده شده اند.
در یک دانه کوچک انار شاید صدها از این بطرى هاى بسیار ریز قرار دارد، سپس اطراف آنها را با پوسته اى ظریف که همان پوسته شفاف یک دانه انار است گرفته. بعد از آن براى این که این بسته بندى کامل تر و محکم تر و دورتر از خطر باشد تعدادى از دانه هاى انار را روى یک پایه با نظام مخصوصى چیده و پرده سفید رنگ نسبتاً ضخیمى اطراف آن پیچیده.
پس از آن پوسته ضخیم و محکمى که از دو طرف داراى لعاب خاصى است به روى همه آنها کشیده، تا هم از نفوذ هوا و میکروب ها جلوگیرى کند، هم در مقابل ضربات، آنها را حفظ کند، و هم تبخیر آب درون دانه ها را فوق العاده کم کند.
این بسته بندى ظریف، مخصوص دانه انار نیست، بلکه در میوه هاى دیگر مانند پرتغال و لیمو نیز دیده مى شود، اما در انار و انگور بسیار ظریف تر و جالب تر است. طرز قرار گرفتن دانه هاى انار روى پایه هاى داخلى، و گرفتن سهم خود از آب و مواد غذایى از آن ها از این هم عجیب تر و جالب تر است. تازه این ها چیزهایى است که با چشم مى بینیم و اگر ذرات این میوه ها را زیر میکروسکوپ ها بگذاریم، آن گاه جهانى پر غوغا با ساختمان هاى عجیب و شگفت انگیز و فوق العاده حساب شده در مقابل چشم ما مجسم مى شود.
چگونه ممکن است کسى با چشم حقیقت بین به یک میوه نگاه کند و معتقد شود سازنده آن هیچ گونه علم و دانشى نداشته است؟! و این که مى بینیم قرآن با جمله «انْظُروا»؛ (نگاه کنید) دستور به دقت کردن در این قسمت از گیاه داده براى توجه به همین حقایق است.
این از یک سو، از سوى دیگر مراحل مختلفى را که یک میوه از هنگامى که نارس است تا موقعى که کاملا رسیده مى شود، مى پیماید، بسیار قابل ملاحظه است؛ زیرا لابراتوارهاى درونى میوه دائماً مشغول کارند، و مرتباً ترکیب شیمیایى آن را تغییر مى دهند، تا هنگامى که به آخرین مرحله برسد و وضع ساختمان شیمیایى آن تثبیت گردد.
هر یک از این مراحل خود نشانه اى از عظمت و قدرت آفریننده است.
ولى باید توجه داشت که به تعبیر قرآن تنها افراد با ایمان، یعنى افراد حق بین و جستجو گران حقیقت، این مسائل را مى بینند و گرنه با چشم عناد و لجاج و یا با بى اعتنایى و سهل انگارى، ممکن نیست هیچ یک از این حقایق را ببینیم. (2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.