پاسخ اجمالی:
در قرآن در توصیف گیاهان از واژه «زوج کریم» استفاده شده که بسیاری از مفسرین آن را به معنای تنوع بی شمار گیاهان می دانند. مثلا 3000 نوع نخل، 1700 نوع انجیر هندی، 35000 نژاد گندم، 7000 نوع سیب، 40000 نوع جلبک، 100000 نوع قارچ و بسیاری از ارقام شگفت انگیز دیگر. برخی مفسرین نیز آن را اشاره ای به حقیقتی کشف شده در علم گیاه شناسی یعنی آمیزش قسمت های نر و ماده گیاه با گرده افشانی برای تشکیل تخمک میوه می دانند که همه این شگفتی ها نشانه ای از خالق آنها است.
پاسخ تفصیلی:
خداوند در آیه 7 سوره شعراء می فرماید: (آیا آنان به زمین نگاه نکردند که چه قدر از انواع گیاهان پرارزش در آن رویاندیم؟!)؛ «اَوَلَمْ يَرَوا اِلى اْلأَرْضِ كَمْ أَنْبَتْنا فِيْها مِنْ كُلِّ زَوْجٍ كَرِيْمٍ».
در اينكه منظور از «زوج» در اينجا چيست؟ بسيارى از مفسّران آن را به معنى نوع و صنف تفسير كردهاند؛ و اشاره به تنوّع فوق العاده گياهان و نباتات مى دانند كه به راستى تعداد آن بى شمار و افزون از حد و حساب است؛ و هر كدام آيتى از آيات حق محسوب مى شود. در حالى كه بعضى ديگر احتمال داده اند كه اشاره به مسأله زوجيت (نر و مادّه) در عالم گياهان مى باشد؛ و اين حقيقتى است كه براى نخستين بار به صورت گسترده به وسيله گياه شناس معروف سوئدى «لينه» در اواسط قرن هيجدهم ميلادى كشف شد كه گياهان [غالبا] مانند حيوانات از طريق آميزش بارور مى شوند و ميوه مى دهند؛ در حالى كه اين حقيقت در قرآن مجيد از قرن ها قبل آمده است. از آنجا كه در ميان اين دو معنى تضادى نيست؛ مى تواند اشاره به هر دو باشد.
توصيف «زوج» به «كريم» با توجّه به اينكه واژه «كريم» به معنى موجود پر ارزش است؛ اشاره به اهمّيّت انواع گياهان و ارزش فوق العاده آنها مى باشد. تنوّع گياهان به قدرى زياد است كه بعضى از دانشمندان نوشته اند: نخل بيش از سه هزار نوع، و «كاكتى» يا انجير هندى يكهزار و هفتصد نوع، و گل ثعلب يك هزار و دويست نوع دارد. براى قارچ ها از يكصد هزار نوع نام مى برند، و براى جلبك ها چهار هزار نوع! براى سيب هفت هزار نوع، و براى گندم سى و پنج هزار نژاد ذكر كرده اند!(1)
راستى چه عجيب است عالم گسترده گياهان با اين همه تنوّع! و چه بزرگ است خالق و مدبّر آنها! «فرديناندلين» نويسنده كتاب «جهان گلها»، گياهان نهان دانه را بالغ بر يكصد و پنجاه هزار نوع مى داند! و در بعضى از كتب گياه شناسى بيش از هيجده هزار نوع گياه توصيف و تشريح شده است.(2)
در ميان گياهان، گياهان كوچك ذرّه بينى وجود دارد، و گياهانى كه طول قامت آنها به پنجاه متر مى رسد، بعضى از گياهان از لابلاى سنگ ها مى رويند، و بعضى در ميان آب ها شناورند! ريشه بعضى در زير آب و گل هاى آن در سطح آب پخش شده، و هريك براى خود منظره اى بديع و جالب دارند و در عالم خود نغمه توحيد سر مى دهند.(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.