پاسخ اجمالی:
قرآن در ارتباط با نحوه دریافت نامه اعمال مجرمان می فرماید: «اما کسى که نامه عملش را به پشت سرش داده اند». مفسران در این باره گفته اند: دست راست آنها را به گردنشان زنجیر مى کنند و نامه اعمالشان را به دست چپ و از پشت سر مى دهند، که نشانه ذلت است. اما اصحاب الیمین با سرافرازى نامه اعمالشان را به دست راست گرفته و صدا مى زنند: بیایید و نامه اعمال ما را بگیرید و بخوانید. اما وقتى مجرمان نامه اعمالشان را به دست چپشان مى دهند، آنها از شرمسارى دست را پشت سر مى گیرند، تا سند جرم شان کمتر دیده شود.
پاسخ تفصیلی:
پاسخ این سؤال در آیات مختلف قرآن کریم آمده است. خداوند متعال در آیه 10 سوره «انشقاق» مى فرماید: (اما کسى که نامه عملش را به پشت سرش داده اند)؛ «وَ أَمّا مَنْ أُوتِیَ کِتابَهُ وَراءَ ظَهْرِهِ».
در این که چگونه نامه اعمالشان را به پشت سرشان مى دهند، و چگونه این آیه با آیاتى که مى گوید نامه اعمالشان را به دست چپشان مى دهند، جمع مى شود؟ مفسران تفسیرهاى گوناگونى ذکر کرده اند:
بعضى گفته اند: دست راست آنها را به گردنشان زنجیر مى کنند و نامه اعمالشان را به دست چپ و از پشت سر مى دهند، که نشانه ذلت، سرافکندگى و شرمسارى است.
بعضى دیگر گفته اند: هر دو دست آنها را مانند اسیران از پشت سر مى بندند و نامه اعمالشان را به دست چپشان مى دهند.
و بعضى دیگر گفته اند: با توجه به آیه 47 سوره «نساء» که مى گوید: «مِنْ قَبْلِ أَنْ نَطْمِسَ وُجُوهاً فَنَرُدَّها عَلى أَدْبارِها»؛ (پیش از آن که صورت هائى را محو کنیم و به پشت سر باز گردانیم) این گروه مجرمان صورت هایشان به عقب برگشته و باید نامه اعمالشان را شخصاً بخوانند، لذا آن را به دست چپ آنها در پشت سر مى دهند.
ولى مناسب تر این است گفته شود: اصحاب الیمین با سرافرازى و افتخار و مباهات نامه اعمالشان را به دست راست گرفته و صدا مى زنند: «هاؤُمُ اقْرَؤُا کِتابِیَهْ»؛ (اى اهل محشر! بیایید و نامه اعمال ما را بگیرید و بخوانید). (1)
اما وقتى مجرمان تبهکار نامه اعمالشان را به دست چپشان مى دهند، آنها از شرمسارى و ذلت دست را پشت سر مى گیرند، تا این سند جرم و فضاحت کمتر دیده شود، ولى چه فایده که در آنجا چیزى پنهان شدنى نیست. (2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.