پاسخ اجمالی:
اینکه آیه 154 سوره انعام، آیین موسی را تمام دانسته، نسبت به زمان خود او بوده؛ همانطور که دیگر شرایع اینگونه بوده اند و تنها اسلام است که با تکامل بشر، دستور نهایی را بیان کرده و بعد از آن آئین جدیدی نخواهد بود و کامل ترین ادیان است.
پاسخ تفصیلی:
این سؤال ممکن است در هنگام مطالعه آیه 154 سوره «انعام» به وجود آمده باشد. خداوند مى فرماید: (سپس به موسى، کتاب آسمانى دادیم و نعمت خود را بر افراد نیکوکار و آنها که تسلیم فرمان ما و پیرو حق بودند کامل ساختیم)؛ «ثُمَّ آتَیْنا مُوسَى الْکِتابَ تَماماً عَلَى الَّذی أَحْسَنَ».
ممکن است در این جا گفته شود: اگر آئین موسى کامل بوده (آن چنان که کلمه «تَماماً» از آن حکایت دارد) آئین مسیح و سپس آئین اسلام، چه ضرورتى داشته است؟!
در پاسخ این سؤال باید بگوئیم: هر آئینى براى زمان خود، آئین جامع و کاملى است، و محال است آئین ناقص از طرف خدا، نازل گردد، ولى همین آئین که براى یک زمان کامل بود، ممکن است براى زمان هاى بعد، ناتمام و نارسا باشد، همان طور که یک برنامه جامع و کامل براى دوره دبستان، نسبت به دوره دبیرستان نارسا است، و سرّ فرستادن پیامبران مختلف با کتب آسمانى متعدد، تا به آخرین پیامبر(صلى الله علیه وآله) و آخرین دستور منتهى گردد، نیز همین است.
البته هنگامى که بشر آمادگى براى دستور نهائى پیدا کرد و دستور نهائى صادر شد، دیگر نیازى به آئین جدید نیست و درست همانند افراد فارغ التحصیل که مى توانند بر اساس معلومات خود، به پیشرفت هاى علمى از طریق مطالعه پیش بروند، پیروان چنین مذهبى نیاز به آئین جدید نخواهند داشت و تحرک کافى را از همان آئین نهائى خواهند گرفت.(1)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.