پاسخ اجمالی:
برای درمان «پيمان شکنی»، پیش از هر چیز باید به تقويت پايه های ايمان به خدا پرداخت. زيرا انسان، با ایمان به قدرت و رازقیت خداوند، گرفتار اين رذيله نمی شود. شیوه دیگر، مطالعه پیامدهای شوم اين رذيله، مانند روسياهی و بي اعتباری در پيشگاه خالق و خلق است، که انسان را به ترک آن تشويق می کند. امام علی(ع) می فرمايند: «پيمان شکنی موجب خشم خدا و خشم مردم می شود». در بسيارى از جوامع غیر دینی، سازمان های اقتصادي برای کسب سود بیشتر، تلاش می کنند با دقت به پیمان های خود عمل کنند، تا اعتماد مراجعین را بدست آورند.
پاسخ تفصیلی:
افراد پيمان شكن اگر واقعاً در صدد اصلاح خويش برآمده باشند بايد قبل از هر چيز به تقويت پايه هاى ايمان خويش بپردازند؛ چرا كه پيمان شكنى از آثار ضعف ايمان و يا فقدان آن است. اگر سطح معرفت آنها درباره خداوند بالا برود و همه چيز را به دست با كفايت او بدانند، هرگز براى تحصيل مال و مقام و جاه و جلال دست به دامن اين صفت رذيله نمى زنند. همچنين اگر در آثار شوم آن مطالعه كنند كه اين كار گرچه در كوتاه مدت ممكن است سودى به همراه داشته باشد ولى در دراز مدت سبب سرشكستگى و بى اعتبارى و بى آبرويى در ميان دوستان و آشنايان و در كل جامعه مى شود؛ بزرگترين سرمايه هاى خويش يعنى اعتماد مردم را به كلى از دست مى دهد؛ هم در پيشگاه خالق رو سياه است و هم در برابر خلق خدا، به يقين توان ترك اين رذيله را پيدا خواهد كرد. همين مضمون در حديثى از على(عليه السلام) نقل شده كه فرمود: «وَ الْخُلْفُ يُوجِبُ الْمَقْتَ عِنْدَ اللّهِ وَ عِنْدَ النّاسِ»(1)؛ (پيمان شكنى موجب خشم خداوند و خشم مردم مى شود).
در بسيارى از جوامع كه از دين و ايمان به خدا خبری نيست، سازمان ها و شركتهايى ديده مى شوند كه مى كوشند قراردادها و پيمانهاى خود را با دقت اجرا كنند و گاه حتى فراتر از آن مى روند، چرا كه راه بدست آوردن اعتماد مراجعين و در نتيجه جلب توجه و درآمد بيشتر را در اين كار ديده اند و به راستى هم مطلب چنين است.(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.