پاسخ اجمالی:
قرآن در خصوص ادای امانت می فرماید: «امانت ها را به صاحبان آنها برسانيد». هم چنين در خصوص امانت هاي مالي مي فرمايد: «كسى كه امين شمرده شده، باید امانت را بپردازد و باید از خدا پروا داشته باشد». تعبير به امانت، ممكن است اشاره به وام های بدون سند و يا اموالى باشد كه به عنوان رهن سپرده مى شود و یا اشاره به هر دو باشد، لکن در هر صورت، دلالت روشنى بر لزوم احترام امانت دارد.
پاسخ تفصیلی:
در آيه 58 سوره «نساء» به دو دستور مهم اشاره شده است؛ دستورى درباره امانت و دستورى درباره عدالت. آیه مى فرمايد: «اِنَّ اللّهَ يَأْمُرُكُمْ اَنْ تُؤَدُّوا الاْماناتِ اِلَى اَهْلِها وَ اِذا حَكَمْتُمْ بَيْنَ النّاسِ اَنْ تَحْكُمُوا بِالْعَدْلِ اِنَّ اللّهَ نِعِمّا يَعِظُكُمْ بِهِ، اِنَّ اللّه كانَ سَمِيعاً بَصِيراً»؛(خداوند به شما فرمان مى دهد كه امانتها را به صاحبانش بدهيد! و هنگامى كه ميان مردم داورى مى كنيد، به عدالت داورى كنيد! خداوند، اندرزهاى خوبى به شما مى دهد خداوند شنوا و بيناست).
هم چنين آيه 238 سوره «بقره» در خصوص امانت هاى مالى است که در لابلاى آياتى كه سخن از تنظيم اسناد مالى است قرار گرفته و مى فرمايد: هرگاه بعضى از شما نسبت به بعضى ديگر اطمينان داشته باشد مى تواند بدون نوشتن سند يا گرفتن گروگان، امانت خويش را به او بسپارد. و در اين صورت كسى كه امين شمرده شده بايد امانت را به موقع بپردازد، و از خداوندى كه پروردگار او است بپرهيزد و خيانت نكند: «فَاِنْ اَمِنَ بَعْضُكُمْ بَعْضاً فَلْيُؤدَّ الَّذِى اؤْتُمِنَ اَمانَتَهُ وَ لْيَتَّقِ اللّهَ رَبَّه»؛ (و بايد كسى كه امين شمرده شده [و بدون گروگان چيزى از ديگرى گرفته] امانت [و بدهى خود را به موقع] بپردازد و از خدائى كه پروردگار او است بپرهيزد).
تعبير امانت در آيه بالا، ممكن است اشاره به وام هايى باشد كه بدون نوشتن سند و دادن گروگان [تنها به خاطر اعتماد و اطمينان] به افراد مى دادند، يا اشاره به اموالى باشد كه به عنوان رهن سپرده مى شد و يا هر دو. در هر صورت دلالت روشنى بر لزوم احترام امانت در هر شكل و صورت دارد.(1)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.