پاسخ اجمالی:
این کتاب از جمله مهم ترین کتاب هاى اهل سنت درباره احادیث نبوى، احوال صحابه، و برخى از تابعین مى باشد که توسط ابوبکراحمد بن حسین بن على بیهقى (384-458 ق) نگاشته شده است. این کتاب از نظر اهل سنت در واقع دائره المعارف بزرگى در حدیث است که بر مبناى ابواب فقهى دسته بندى و شرح شده است. این کتاب از منابع مهم مورخان و سیره نویسان و صحابه شناسانِ متاخر مثل ابن اثیر، ابن کثیر، ابن عساکر، ابن جوزى، و ابن حجر عسقلانى به شمار مى رود. دلیل اهمیت آن، وجود سندهاى عالى براى احادیث و همچنین توضیحات بى نظیر درباره رجال حدیث مى باشد.
پاسخ تفصیلی:
این کتاب از جمله مهم ترین کتاب هاى اهل سنت درباره احادیث نبوى، احوال صحابه، و برخى از تابعین مى باشد که توسط ابوبکراحمد بن حسین بن على بیهقى (384-458 ق) نگاشته شده است.
این کتاب از نظر اهل سنت در واقع دائره المعارف بزرگى در حدیث است که بر مبناى ابواب فقهى دسته بندى و شرح شده است.
اهمیت کتاب السنن الکبرى:
عده اى از دانشمندان اهل سنت مثل ابن عبدالحق دمشقى (م 744 ق) شمس الدین ذهبى (م 748) و عبدالوهاب شعرانى (م 647) به طور جداگانه به تلخیص آن دست زده و خلاصه اى از آن را منتشر کرده اند. شرح هاى فراوانى نیز توسط فقها و دانشمندان بر این کتاب نوشته شده است. علاوه بر این، از منابع مهم مورخان و سیره نویسان و صحابه شناسانِ متاخر مثل ابن اثیر، ابن کثیر، ابن عساکر، ابن جوزى، و ابن حجر عسقلانى به شمار مى رود. دلیل اهمیت آن، وجود سندهاى عالى براى احادیث و همچنین توضیحات بى نظیر درباره رجال حدیث مى باشد.
این کتاب در موضوع سیره شناسى نبى اکرم(صلى الله علیه وآله) بوده و بنا به گفته ذهبى، کتابى در ردیف آن نگاشته نشده است. همه مطالب کتاب حدیث بوده و بیهقى در ذیل بیشتر احادیث به توضیح سند حدیث و برخى از احادیث پرداخته است از این رو، جنبه رجالى کتاب نیز قابل توجه شده است.
ویژگی کتاب السنن الکبرى:
از ویژگى هاى ممتاز کتاب مى توان به مسند بودن احادیث و کامل بودن سندهاى آن اشاره کرد. زیرا بیهقى از نظر خودش سندهایى را آورده است که هیچ خدشه و نقصى در رجال آنها نباشد. همچنین توضیحاتى که براى رجال سندها بیان کرده و برخى از احادیث را با چندین سند ذکر کرده است، اهمیت آن را دو چندان مى کند.
جنبه دیگرى از اهمیت کتاب در این است که سندهاى بیهقى براى احادیث به علت تعدد و تکثّر، ابهام هاى رجالى بسیارى از روایات سایر کتاب هاى حدیثى به ویژه صحاح سته را از میان برده و کتاب بدیعى در حدیث شناسى و رجال گشته است.
بنابراین چنانکه گفته شد، حدیث شناسان متاخر از او اهمیت فراوانى به آثار بیهقى به ویژه کتاب السنن الکبرى قائل هستند و از مطالب و آثار وى به وفور در کتاب هاى خود استفاده کرده اند.
کتاب سنن کبراى بیهقى از احکام آبها تا میراث را شامل شده و هر باب فقهى را با عنوان خودش مشخص کرده و روایات و مسائل آن را با ذکر کامل سند و گاهى با سندهاى متعدد بیان کرده است.
این کتاب در ده مجلد به صورت تحقیق شده و منقّح چاپ شده است.
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.