پاسخ اجمالی:
صحاح ستّه (کتاب هاى صحیح شش گانه) به مجموعه کتاب هایى گفته مى شود که روایات آنها توسط اهل سنت به عنوان روایات صحیح تلقى شده است. از قرن دوم هجرى که نوشتن و جمع آورى احادیث پیامبر اکرم(ص) در میان اهل سنت رواج یافت، تا نیمه قرن سوم هجرى کتاب هاى فراوانى تحت عنوان صحاح، مسانید، مستخرجات، و سنن نوشته شد. امّا هدف اصلى آنان فقط گردآورى احادیث نبوى بود. بدون اینکه حدیث صحیح را از ناصحیح جدا سازند. این شش کتاب در حوزه عقاید، احکام، تفسیر، و تاریخ صدر اسلام، به عنوان معتبرترین منابع اهل سنت به شمار مى روند. به طورى که آنان در همه مباحث خود به احادیث این کتاب ها استناد کرده و به آنها اعتماد مى کنند. اهل سنت در اعتماد و استناد خود به این منابع، نویسندگان آنها را «جماعت» نامیده و براى به کرسى نشاندن حرف خود مى گویند که این مطلب «روایت جماعت» است.
پاسخ تفصیلی:
صحاح ستّه (کتاب هاى صحیح شش گانه) به مجموعه کتاب هایى گفته مى شود که روایات آنها توسط اهل سنت به عنوان روایات صحیح تلقى شده است. از قرن دوم هجرى که نوشتن و جمع آورى احادیث پیامبر اکرم(ص) در میان اهل سنت رواج یافت، تا نیمه قرن سوم هجرى کتاب هاى فراوانى تحت عنوان صحاح، مسانید، مستخرجات، و سنن نوشته شد. امّا هدف اصلى آنان فقط گردآورى احادیث نبوى بود. بدون اینکه حدیث صحیح را از ناصحیح جدا سازند.
ترتیب تالیف صحاح ستّه:
در قرن سوم، محمد بن اسماعیل بخارى (194 - 256) با هدف جدا سازى احادیث صحیح از روایات جعلى و نادرست به تالیف کتاب احادیث صحیح پرداخت و احادیثى را که در نظرش صحیح بود جمع آورى کرد. پس از وى شاگردش مسلم بن حجاج قُشَیرى نیشابورى (206 - 261) کتاب «الجامع الصحیح» خود را تدوین کرد. بعد از مسلم، محمد بن یزید بن ماجه قزوینى (م 273 ق) سنن معروف به «سنن ابن ماجه» را نگاشت و بلافاصله ابوداوود سجستانى (م 275 ق) «سنن ابى داوود» و محمد بن عیسى ترمذى (م 279 ق) کتاب جامع خود، معروف به جامع ترمذى را نوشت. پس از او نیز احمد بن شعیب نسائى (م 303 ق) کتاب معروف خود، «سنن نسائى» را تالیف نمود. از این رو، کتاب هاى شش گانه معتبر اهل سنت که در مسائل فقه، آداب، تاریخ، و عقاید مورد اعتمادترین کتاب هاى حدیثى براى آنان مى باشد به ترتیب زیر است:
1ـ صحیح بخارى. 2ـ صحیح مسلم. 3ـ سنن ابن ماجه 4ـ سنن ابى داوود 5ـ جامع ترمذى 6ـ سنن نسائى.
اهمیت صحاح ستّه:
این شش کتاب به «صحاح ستّه» معروف هستند و در حوزه عقاید، احکام، تفسیر، و تاریخ صدر اسلام، به عنوان معتبرترین منابع اهل سنت به شمار مى روند. به طورى که آنان در همه مباحث خود به احادیث این کتاب ها استناد کرده و به آنها اعتماد مى کنند. از این رو، مشهور شده است که ادعا مى کنند: هر آنچه که در صحاح سته آمده است صحیح و درست مى باشد.
اهل سنت در اعتماد و استناد خود به این منابع، نویسندگان آنها را «جماعت» نامیده و براى به کرسى نشاندن حرف خود مى گویند که این مطلب «روایت جماعت» است.
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.