پاسخ اجمالی:
کتاب «سنن ترمذی» (الجامع الکبیر) یکى از صحاح سته و مهم ترین منابع حدیثى اهل سنت در زمینه تاریخ صدر اسلام، فقه، اخلاق، تفسیرقرآن و عقاید است، و توسط ابوعیسى محمد بن عیسى بن سوره ترمذى (209 - 279 ق) تالیف شده است. سنن ترمذى از منابع و مستندات مهم محدثان و مورخانِ پس از ترمذى به شمار مى رود به طوریکه ابن اثیر و ابن حجر عسقلانى از آن استفاده فراوانى کرده اند. اهمیت این کتاب در نزد عموم علماى اهل سنت فراوان است و حتى برخى از آنان کتاب ترمذى را نورانى تر از صحیح بخارى و صحیح مسلم مى دانند؛ چرا که ترمذى احادیث کتابش را شرح و مشکلات عبارات آنها را برطرف ساخته است و همه مردم مى توانند از آن بهره ببرند.
پاسخ تفصیلی:
کتاب «سنن ترمذی» (الجامع الکبیر) یکى از صحاح سته و مهم ترین منابع حدیثى اهل سنت در زمینه تاریخ صدر اسلام، فقه، اخلاق، تفسیرقرآن و عقاید است، و توسط ابوعیسى محمد بن عیسى بن سوره ترمذى (209 - 279 ق) تالیف شده است. سنن ترمذى از منابع و مستندات مهم محدثان و مورخانِ پس از ترمذى به شمار مى رود به طوریکه ابن اثیر و ابن حجر عسقلانى در تالیف کتاب هاى حدیثى و صحابه شناسى از آن استفاده فراوانى کرده اند.
اهمیت کتاب سنن ترمذى:
اهمیت این کتاب در نزد عموم علماى اهل سنت فراوان است و حتى برخى از آنان کتاب ترمذى را نورانى تر از صحیح بخارى و صحیح مسلم مى دانند و دلیل آن را هم اینگونه بیان کرده اند که دو کتاب مزبور صرفاً حدیث بوده و فقط مورد استفاده اهل فن و متخصصان این دانش است. اما چون ترمذى احادیث کتابش را شرح کرده و مشکلات عبارات آنها را برطرف ساخته است، همه مردم مى توانند از آن بهره ببرند.
ترمذى کتاب خود را در یک صد و پنجاه و یک باب تنظیم نموده است که هر باب عنوانى براى یکى از مسائل مى باشد. او خودش مى گوید که کتابم را به علماى حجاز، عراق و خراسان نشان دادم و آنان مرا مورد تایید قرار دادند و مطالب کتابم را تایید کردند.
شرح و حواشی کتاب سنن ترمذى:
شرح ها، و حواشى، تعلیقات و استدراکات فراوانى بر این کتاب نوشته شده است که از جمله آنها مى توان به موارد زیر اشاره کرد:
1ـ شرح سنن ترمذى که ابن حجر عسقلانى نوشته است.
2ـ صحیح سنن الترمذى که توسط البانى نگاشته شده است.
3ـ ضعیف سنن الترمذى، که همچنین البانى نگاشته است.
4ـ عارضه الاحوذى فى شرح سنن الترمذى، که توسط محیى الدین ابن العربى عارف شهیر اندلسى نوشته شده است.
5ـ العرف الشذى حاشیه على سنن الترمذى، که رشیدبن احمدانصارى کنکوهى آنرا نگاشته است.
6ـ شرح سنن الترمذى، که محمد بن ادریس قادرى نوشته است.
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.