پاسخ اجمالی:
این کتاب که نام اصلى آن «التمهید لما فى الموطّا من المعانى و الاسانید» است توسط ابوعمر یوسف بن عبد الله بن محمد عبد البرّ معروف به «ابن عبد البر» (368ـ463ق) نوشته شده است. او این کتاب را براى نقد و بررسى احادیث و سندهاى کتاب موطا مالک در بیست مجلد نوشته است که بنابر نظر عده اى از محققان اهل سنت هیچ کتابى مثل آن در این زمینه تالیف نشده است. مذهب وى حنبلى بود ولى گرایش هایى به فقه مالکى و شافعى نیز داشت، به ظاهر از علماى متعصب اهل سنت بود اما بااین حال، مطالبى به نفع تاریخ، رجال، حدیث، و عقاید شیعه نیز در لابلاى مطالب کتاب هایش آورده است.
پاسخ تفصیلی:
این کتاب که نام اصلى آن «التمهید لما فى الموطّا من المعانى و الاسانید» است توسط ابوعمر یوسف بن عبد الله بن محمد عبد البرّ معروف به «ابن عبد البر» (368ـ463ق) نوشته شده است. او این کتاب را براى نقد و بررسى احادیث و سندهاى کتاب موطا مالک در بیست مجلد نوشته است که بنابر نظر عده اى از محققان اهل سنت هیچ کتابى مثل آن در این زمینه تالیف نشده است.
نحوه تدوین کتاب التمهید:
ابن عبد البر کتاب خود را بر اساس حروف الفبا تنظیم کرده و رجال کتاب موطا مالک را به ترتیب حروف معجم بررسى کرده است و سپس به بررسى معانى روایات نقل شده در کتاب او پرداخته است.
بررسى هاى رجالى، تاریخى و حدیث شناسى ابن عبدالبر در قرن پنجم کم نظیر است.
مذهب ابن عبد البر:
مذهب وى حنبلى بود ولى گرایش هایى به فقه مالکى و شافعى نیز داشت، به ظاهر از علماى متعصب اهل سنت بود اما بااین حال، مطالبى به نفع تاریخ، رجال، حدیث، و عقاید شیعه نیز در لابلاى مطالب کتاب هایش آورده است.
او خودش کتاب التمهید را خلاصه کرده و چکیده مطالبش را در کتابى با نام «الاستذکار فى شرح مذاهب علماء الامصار» منتشر کرده است.
ابن عبدالبرّ علاوه بر شرح رجال و احادیث کتاب موطّا، احادیث جدیدى را نیز در کتاب التمهید آورده است که از لحاظ حدیث شناسى حائز اهمیت مى باشد.
این کتاب بارها در کشورهاى اسلامى مثل مصر و هند چاپ شده است.
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.