پاسخ اجمالی:
کتاب «السنن» نوشته ابو داود سلیمان بن اشعث بن اسحاق بن بشیر ازدى (یا اسدى) سجستانى (202ـ 275ق) است که به نام سنن «ابى داود سجستانى» شهرت یافته است. این کتاب یکى از صحاح سته بوده و از منابع حدیثى بسیار مهم اهل سنت در زمینه عقاید، تاریخ سیره، اخلاق، و فقه مى باشد. شاگردش مى گوید: استادم گفته است که پانصد حدیث صحیح، شبه صحیح و یا نزدیک به صحیح را برگزیده و در کتاب خودم (السنن) آوردم و حدیثى را که دیگران ترکش کرده و نا صحیح تلقى کرده باشند، نیاورده ام. گفته اند که این کتاب بین همه علماى اهل سنت مورد قبول واقع شده است و از لحاظ وضع تالیف و ساختار برتر از «صحیح بخارى» و «صحیح مسلم» بوده و مطالب فقهى آن بیشتر از آن دو مى باشد. این کتاب بنا به ادعاى علماى حدیث اهل سنت خالى از هر گونه حدیث موضوع، مقلوب و مجهول است. این کتاب از جمله کتاب هایى است که مورد توجه علماى شیعه قرار گرفته و براى استناد به احادیث مهم عامه در موضوعات و مسائل فقهى و همچنین براى اثبات و بررسى مسائل عقیدتى و تاریخى شیعه استفاده هاى فراوانى از آن مى کنند.
پاسخ تفصیلی:
کتاب «السنن» نوشته ابو داود سلیمان بن اشعث بن اسحاق بن بشیر ازدى (یا اسدى) سجستانى (202ـ 275ق) است که به نام سنن «ابى داود سجستانى» شهرت یافته است. این کتاب یکى از صحاح سته بوده و از منابع حدیثى بسیار مهم اهل سنت در زمینه عقاید، تاریخ سیره، اخلاق، و فقه مى باشد.
ابوبکر بن داسه که از شاگردان ابو داود بود، مى گوید: استادم گفته است که پانصد حدیث صحیح، شبه صحیح و یا نزدیک به صحیح را برگزیده و در کتاب خودم (السنن) آوردم و حدیثى را که دیگران ترکش کرده و نا صحیح تلقى کرده باشند، نیاورده ام.
گفته اند که این کتاب بین همه علماى اهل سنت مورد قبول واقع شده است و از لحاظ وضع (تالیف و ساختار) برتر از «صحیح بخارى» و «صحیح مسلم» بوده و مطالب فقهى آن بیشتر از آن دو مى باشد. حتى برخى گفته اند که کتابى مثل آن در زمینه علم دین (علوم اسلامى) نوشته نشده است.
کتاب ابوداود بر سى و پنج کتاب تنظیم شده که هر کتاب عنوانى بر یک موضوع از موضوعات مختلف اسلامى است و هر کدام ابواب گوناگونى را در بر دارد که مجموعاً هزار و هشتصد و هفتاد و یک باب مى باشد.
این کتاب از جمله کتاب هایى است که مورد توجه علماى شیعه قرار گرفته و براى استناد به احادیث مهم عامه (یعنى راویان اهل سنت) در موضوعات و مسائل فقهى از آن بهره برده اند همچنین از کتاب هایى به شمار مى رود که علماى شیعه از احادیث موجود در آن براى اثبات و بررسى مسائل عقیدتى و تاریخى شیعه استفاده هاى فراوانى کرده و مى کنند. از این رو کتاب ابى داود هم براى اهل سنت و هم براى شیعه حائز اهمیت است؛ از طرفى این کتاب بنا به ادعاى علماى حدیث اهل سنت خالى از هر گونه حدیث موضوع، مقلوب و مجهول است.
شرح و تعلیقات کتاب سنن ابى داود:
با توجه به اهمیت کتاب سنن ابى داود شرح ها، تعلیقات، مختصر، و حواشى فراوانى توسط علماى بزرگ اهل سنت بر آن نوشته شده است که برخى از مهم ترین آنها از این قرار است:
1ـ شرح سنن ابى داود که با همین عنوان توسط احمد بن زید حسنى طالبى کبسى، ابو العباس احمد بن حسین رملى، ابو محمد بدرالدین محمد عینى، سعد الدین مسعود حارثى، ابو بکر احمدبن على ملقّب به دُعسین، و ولى الله شهاب الدین رسلان نوشته شده است.
2ـ مختصر سنن ابى داود که توسط ابو محمد عبد العظیم منذرى نوشته شده است.
3ـ معالم السنن، که ابو سلیمان محمد بن محمد بستى خطّابى آن را نگاشته است.
4ـ تهذیب السنن و ایضاح مشکلاته و الکلام على ما فیه من الاحادیث المعلوله که توسط ابن قیم جوزیه نوشته شده است.
5ـ غایه المقصود، و نیز عون المعبود على سنن ابى داود که هر دو توسط شرف الدین عظیم آبادى نگاشته شده است؛ این کتاب بارها در کشورهاى اسلامى از جمله عربستان، لبنان، مصر، هند و عراق به چاپ رسیده است.
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.