پاسخ اجمالی:
احمد بن ابى یعقوب اسحاق بن جعفر بن وهب بن واضح معروف به ابن واضح و مشهور به یعقوبى (م 292 ق به بعد) است که یکى از معروف ترین و مهم ترین مورّخان و کاتبان عباسیان به شمار مى رود. او اهل بغداد بوده و جدش از کارداران دربار منصور عباسى بود. وى به شهرهاى مختلف مناطق اسلامى مثل غرب جهان اسلام (اندلس)، مناطق شمال (آذربایجان و ارمنستان)، هند و مناطق عربى مسافرت کرده و دانش تاریخى و نجومى خود را افزایش و ارتقا داد.
پاسخ تفصیلی:
احمد بن ابى یعقوب اسحاق بن جعفر بن وهب بن واضح معروف به ابن واضح و مشهور به یعقوبى (م 292 ق به بعد) است که یکى از معروف ترین و مهم ترین مورّخان و کاتبان عباسیان به شمار مى رود. او اهل بغداد بوده و جدش از کارداران دربار منصور عباسى بود. وى به شهرهاى مختلف مناطق اسلامى مثل غرب جهان اسلام (اندلس)، مناطق شمال (آذربایجان و ارمنستان)، هند و مناطق عربى مسافرت کرده و دانش تاریخى و نجومى خود را افزایش و ارتقا داد. اطلاع دقیق و معتبرى از زندگانى و شخصیت او در منابع وجود ندارد.
جایگاه علمی یعقوبی
یعقوبى مطالب و مباحثى در کتابهای خود نوشته و مطرح کرده که مورد توجه و استناد مورخان و محققان علماى اسلام قرار گرفته است.
او به عنوان مورّخ، منجّم، و جغرافیدان برجسته جهان اسلام شناخته شده و علاوه بر مسلمانان، دانشمندان غربى و مستشرقان نیز به کتابها و نظرات تاریخى او اهمیت داده اند.
وى در زمینه تاریخ، اخبار شهرها و جغرافیاى عالم چنان تبحّرى یافته بود که معتبرترین و صحیح ترین مطالب را در مسائل مختلف این علوم گردآورى و ضبط کرده است.
او در شعر و ادبیات نیز تبحّر کافى داشت و اشعارى نیز از خود به جا گذاشته است.
تشیع یعقوبی؟
على رغم اینکه اطلاع دقیقى از زندگانى او در دست نیست برخى از علماى اسلام او را مایل به عقاید تشیع دانسته اند. دلیل آنان این است که در مورد ائمه شیعه (علیهم السلام) باتکریم و احترام یاد کرده و احادیث و وقایع مربوط به تاریخ شیعه مثل حدیث غدیر را نقل نموده است. همچنین مطالبى درباره عباسیان در کتاب هایش ذکر کرده که کمتر کسى از مورخان اهل سنت جرئت ذکر و نقل آن را داشته اند.
کتابهای یعقوبی
عقوبى آثار فراونى تالیف کرده است که مهمترین آنها عبارتند از: 1 ـ تاریخ یعقوبى؛ 2 ـ البلدان که به نام اسماء البلدان نیز شناخته شده است؛ 3 ـ مشاکله الناس لزمانهم؛ 4 ـ المسالک و الممالک؛ 5 ـ اخبار الامم السالفه؛ 6 ـ کتاب ملوک الروم؛ 7 ـ جغرافیاى امپراطورى بیزانس؛ 8 ـ تاریخ فتوحات آفریقا؛ 9 ـ اخبار الطاهریین؛ 10 ـ مقتل ابى عبد الله الحسین (علیه السلام). از میان این کتاب ها فقط سه کتاب البلدان، مشاکله وتاریخ او در دست است.
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.