پاسخ اجمالی:
تکبر در برابر خداوند که بدترین نوع تکبر است به اشکال مختلف شکل می گیرد: یک قسم این است که انسان ضعیف ادعای الوهیت کند و نه تنها خود را بنده خدا نداند بلکه مردم را به بندگی خود دعوت نماید. شکل دیگری از تکبر در برابر خداوند، تکبر ابلیس و پیروان اوست که از اطاعت خداوند در سجده بر آدم(ع) سرباز زدند و تشخیص خود را برتر شمردند.
پاسخ تفصیلی:
منظور از تكبّر در برابر خداوند - كه بدترين نوع تكبّر است و از نهايت جهل و نادانى سرچشمه مى گيرد - اين است كه انسانِ ضعيف، ادّعاى الوهيّت كند و نه تنها خود را بنده خدا نداند؛ بلكه سعى كند مردم را به بندگى خود دعوت نمايد، يا همچون فرعون: «اَنَا رَبُّكُمُ الْاَعْلَى»(1)؛ (من پروردگار برتر شما هستم!) بگويد و يا از «مَا عَلِمْتُ لَكُمْ مِنْ اِلهٍ غَيْرِي»(2)؛ (من خدايى جز خودم براى شما سراغ ندارم) دم بزند.
بسيار بعيد به نظر مى رسد كه افرادى همچون «فرعون» - كه سالها بر كشور پهناور مصر حكومت مى كرد - آنقدر كم عقل و بى هوش باشد كه خود را واقعاً «ربّ اعلى» و تنها معبود بزرگ در جهان هستى بداند؛ بلكه بيشتر به نظر مى رسد كه او و افرادى امثال او براى احمق كردن توده هاى ساده لوح اين گونه ادّعاها را مطرح مى كردند تا پايه هاى حكومت خود را از طريق ادّعاى الوهيّت محكم سازند.
شكل ديگرى از تكبّر در برابر خدا، تكبّر ابليس و پيروان اوست كه از اطاعت خداوند سر باز زدند و تشخيص خود را برتر شمردند و به حكمت پروردگار خرده گرفتند و گفتند: چرا ابليس كه از آتش آفريده شده است در برابر يك موجود خاكى سجده كند؟ و گفت: «لَمْ اَكُنْ لِاَسْجُدَ لِبَشَرٍ خَلَقْتَهُ مِنْ صَلْصَالٍ مِنْ حَمَاءٍ مَسْنُونٍ»(3)؛ (من هرگز براى بشرى كه از گِل خشكيده اى آفريده اي كه از گِل بدبويى گرفته شده است، سجده نخواهم كرد)، «قَالَ اَنَا خَيْرٌ مِنْهُ خَلَقْتَنِى مِنْ نَارٍ وَ خَلَقْتَهُ مِنْ طِينٍ»(4)؛ (من از او بهترم! مرا از آتش آفريده اى و او را از گِل!).
آرى گاه حجاب ضخيم كبر و غرور چنان جلوي چشم عقل و هوش انسان را مى گيرد كه موجود ضعيفى، خود را آگاهتر از حكيم على الاطلاق مى پندارد.
آرى آتش كبر و غرور، نخست از تكبّر در برابر بندگان خدا سر مى زند، سپس به استكبار در برابر انبيا و رسولان پروردگار مى رسد و سرانجام به تكبّر در برابر ذات پاك خداوندگار مى انجامد!(5)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.