پاسخ اجمالی:
«نشر» و «نشور» در اصل به معناى گستردن و پهن كردن است؛ چنان كه درباره پارچه، صفحه كاغذ، ابر، نعمت ها و احاديث به كار مى رود. به كار رفتن اين تعبير در مورد معاد يا به خاطر انتشار انسان ها در نقاط مختلف محشر است و يا به خاطر انتشار نامه هاى اعمال است. در بعضى از روايات آمده است كه در قيامت، خداوند باران مخصوصى از زير عرش فرو مى فرستد كه وقتى به زمين فرو مى رود اجساد مردگان جان گرفته و همچون گياهان مى رويند! سپس ارواح در آنها دميده مى شود، بعد زمين مى شكافد و آنها از درون خاك بيرون مى آيند.
پاسخ تفصیلی:
«نشر» يا «نشور» یکی از تعابیری است که قرآن مجيد در آيات متعددى براى روز رستاخيز برگزيده است كه در واقع يكى از ابعاد حيات انسان را بعد از مرگ نشان مى دهد؛ چنان كه در آيه پنجم سوره «فاطر» مى خوانيم: (خداوند همان كسى است كه بادها را فرستاد تا ابرهايى را به حركت درآورد، سپس ما اين ابرها را به سوى سرزمين مرده اى مى رانيم، پس ما آن زمين را بعد از مردن زنده مى كنيم، نشر [انسان ها در قيامت] همين گونه است)؛ «وَ اللهُ الَّذِى اَرْسَلَ الرِّياحَ فَسُقْناهُ اِلى بَلَد مَّيِّت فَاَحْيَيْنا بِهِ الاَْرْضَ بَعْدَ مَوْتِها كَذلِكَ النُّشُوْرُ».
«نشر» و «نشور» به گفته راغب در «مفردات» در اصل به معناى گستردن و پهن كردن است، چنان كه درباره پارچه، صفحه كاغذ، ابر، نعمت ها و احاديث اين تعبير به كار مى رود و به گفته «مقاييس اللغة» در اصل به معناى گشودن همراه با تشعب است و به همين جهت به بوى خوش كه در فضا پراكنده مى شود «نشر» گفته مى شود. به كار رفتن اين تعبير در مورد معاد يا به خاطر انتشار انسان ها در نقاط مختلف محشر است و يا به خاطر انتشار نامه هاى اعمال است، چنان كه در سوره «تكوير»، آيه 10 مى خوانيم: «وَ اِذَا الصُّحُفُ نُشِرَتْ»؛ (زمانى كه صحيفه هاى اعمال منتشر شود).
جالب اين كه در بعضى از روايات آمده است كه در قيامت، خداوند باران مخصوصى از زير عرش فرو مى فرستد كه وقتى به زمين فرو مى رود اجساد مردگان جان مى گيرند! و همچون گياهان مى رويند! سپس ارواح در آنها دميده مى شود، بعد زمين مى شكافد و آنها از درون خاك بيرون مى آيند (گويى زمين رَحِم براى آنهاست).(1) در حديث ديگرى مى خوانيم كه: «شخصى از رسول خدا(صلى الله عليه وآله وسلم) پرسيد: چگونه خداوند مردگان را زنده مى كند؟ فرمود: آيا هرگز از سرزمين خشك بى آب و علفى عبور كرده اى، سپس مرتبه ديگر از آن مى گذرى در حالى كه سبز است؟! سؤال كننده مى گويد: آرى، فرمود: همين گونه خداوند مردگان را زنده مى كند يا فرمود: نشور همين گونه است».(2)،(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.