پاسخ اجمالی:
حضرت علي(ع) پس از شنيدن پيشنهاد آزادي اسراي سپاهش با هزينه بيت المال فرمودند: آزاد كردن اسير كار خوبي است و ادامه مبارزه است؛ امّا كسي كه به اندك حادثه ای فوراً تسليم مي شود، شهامتي ندارد. آنها را كه زخمي و اسيرند و زخم در جلوي بدن آنهاست آزاد كنيد؛ چون معلوم مي شود تا آخرين لحظه مقاومت كرده اند و بعد اسير شده اند و آنهايي كه زخم در پشت بدنشان است، معلوم مي شود فرار كرده و سپس دستگير شده اند؛ لذا او به درد ما نمي خورد. چون شهادت را نشناخته است.
پاسخ تفصیلی:
از كلمات بلند امير مؤمنان علی(عليه السلام) است كه فرمود: در مسائل نظامي و جنگي عاطفي برخورد نكنيد.(1) در يكي از جنگها، سپاهيان حضرت علي(عليه السلام) را به اسارت گرفتند. به حضرت عرض كردند: اجازه بدهيد ما از بيت المال به منظور آزادي اسيران، بودجه اي در اختيار بگيريم. فرمود: آزاد كردن اسير كار خوبي است و ادامه مبارزه است؛ امّا كسي كه به اندك حادثه، فوراً دست بلند كرده تسليم مي شود، شهامتي ندارد. آنها را كه زخمي و اسيرند و زخم در جلوي بدن آنهاست آزاد كنيد؛ چون معلوم مي شود تا آخرين لحظه مقاومت كرده اند و بعد اسير شده اند و آنهايي كه زخم در پشت بدنشان است، معلوم مي شود فرار كرده و سپس آنها را دستگير كرده اند.(2) كسي كه ميدان جنگ را ترك مي كند او به درد ما نمي خورد. چون شهادت را نشناخته است. خيال مي كند مرگ يعني نابودي و فكر مي كند ماندن براي او بهتر است. او نمي داند كه: «مَا الْمَوْتُ إِلَّا قَنْطَرَةٌ تَعْبُرُ بِكُمْ»(3)؛ (مرگ فقط پلي براي عبور از اين جهان به سراي ابدي است). آری این بياني است زيبا از حضرت امام حسين بن علي(سلام الله عليهما) كه مرگ، پلي بيش نيست، با عبور از آن به بهشت مي رسيد.
امام علي(عليه السلام) كه افطاريه خود را به اسير مي دهد، هنگام آزاد كردن سربازان اسير خود دستور مي دهد سربازي را كه از پشت زخم خورده براي آزاد كردن او از بيت المال چيزي صرف نكنند. معلوم مي شود او فرار كرده و كسي كه ميدان جنگ را پشت سر مي گذارد و فرار مي كند، مورد علاقه ما نيست. او خود را بهتر از دين مي شمرد و نمي داند كه شهادت همان و بهشت سعادت همان.(4)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.