پاسخ اجمالی:
رسول خدا(ص) در آستانه ماه مبارک رمضان طی خطبه شعبانیه به اصحاب فرمود: «بزرگانتان را گرامی بداريد و بر كودكان رحمت آريد». البته بزرگي تنها به سنّ نيست؛ بلكه اگر كسي از شما از نظر مقام معنوي بزرگتر بود او را گرامي بداريد، هر چند از نظر سني كوچكتر باشد. در ماه مبارك رمضان می بايست نسبت به كساني كه زير دست انسان حساب مي شوند ارفاق و ملاطفت داشت؛ چرا که زيردست و بالادست در قيامت مشخص مي شود.
پاسخ تفصیلی:
رسول خدا(صلی الله و علیه و آله و سلم) در آستانه ماه مبارک رمضان طی خطبه شعبانیه به اصحاب فرمود: «وَقِّرُوا كِبَارَكُمْ وَ ارْحَمُوا صِغَارَكُم»(1)؛ (بزرگانتان را گرامي بداريد و بر كودكان رحمت آريد). البته بزرگي تنها به سنّ نيست؛ بلكه اگر كسي از شما از نظر مقام معنوي بزرگتر بود او را گرامي بداريد، هر چند از نظر سني كوچكتر باشد.
از عبّاس، عموي پيامبر پرسيدند: «أَنتَ أَكْبَرُ أَمْ رَسُولُ اللَّه(صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ)؟» ؛(شما بزرگتريد يا رسول خدا(صلي الله عليه و آله؟) فرمود: «هُوَ أَكْبَرُ َ وَ أَنَا َ أَسَنّ» يا «هُوَ أَكْبَر وَ أَنَا وُلدتُ قَبْلَه»؛ (او بزرگتر است ولي من سن بيشتري دارم). آری اين ادب در گفتار است.(2)
در ماه مبارك رمضان می بايست نسبت به كسانی كه زير دست انسان حساب مي شوند ارفاق و ملاطفت داشت؛ چرا که زيردست و بالادست در قيامت مشخص مي شود: «إنّ الْفَقْرُ وَ الْغِنَى بَعْدَ الْعَرْضِ عَلَى اللَّه».(3)
بسا پياده كه آنجا سواره مي آيد *** بسا سواره كه آنجا پياده خواهد شد
بسا اسير كه آنجا امير مي آيد *** بسا امير كه آنجا اسير خواهد شد.(4)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.